EU: Kako su otkrivene cene za sve vakcine protiv koronavirusa

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Evropska agencija za lekove (EMA) će danas posle podne dati “zeleno svetlo” za vakcinu Fajzer-Biontek, a vakcinacija protiv korona virusa u zemljama Evropske unije će početi uoči Nove godine, rekli su danas novinarima evropski diplomatski izvori u Briselu.


Ranije je najavljeno da će EMA odobriti najpre primenu američko-nemačke vakcine, ali se očekuje da potom dozvola bude data i za Modernu i vakcine još nekoliko laboratorija.

Prvi put su obelodanjene i cene svih vakcina o čijoj nabavci je Evropska komisija (EK) pregovarala s farmaceutskim kompanijama.

Iako je Komisija u Briselu zbog toga izrazila veliko nezadovoljstvo, u tajnosti zbog komercijalnih pregovora cene vakcina su na kratko greškom izašle na videlo i brzo povučene s Tvitera belgijskog državnog sekretara za budžet, ali je list Standard uspeo da zabeleži sve cene.

Flamanski dnevnik Standard je danas objavio da je za vakcinu Astra-Zeneka pregovorima postignuta cena od 1,78 evra po dozi, za Džonson-Džonson 6,93 evra, za Sanofi/GSK 7,56 evra, za Fajzer-Biontek 12 evra, i za vakcinu Moderna 14,68 evra.

Objavljeno je i da će Belgija za ugovorenih 33,5 miliona doza raznih vakcina platiti 279 miliona evra.

Evropska komisija je stavila do znanja da je otkrivanje cena vakcina ozbiljno kršenje tajnosti komercijalnih pregovora, jer farmaceutske kompanije nikako ne žele da se zna koju su cenu spremne da ponude Evropskoj uniji zato što im to onda sužava prostor za pregovore s drugim klijentima u svetu.

Prema izvorima u Briselu, sad je još više razumljivo nezadovoljstvo Evropske komisije jer se ranije procenjivalo da bi, recimo, cena doze za vakcinu američke firme Moderna mogla biti izmedju 25 i 30 evra.

EK je, kako je rečeno, očigledno uspela da i zbog velike količine potrebnih vakcina ozbiljno obori cene vakcine, ali to je trebalo da ostane poslovna tajna.