“EU će se verovatno suočiti sa novim preprekama za vakcinu”

0
(Beta/AP Photo/Armando Franca)

(Beta-AFP) – Evropska unija, kritikovana zbog sporosti u vakcinaciji protiv korona virusa, sigurno će se suočiti s novim “preprekama” i “problemima u proizvodnji”, možda čak i s “nestašicom” nekih sastojaka za vakcinu, ocenila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

“U Evropi imamo ambiciju da 70 odsto odrasle populacije bude vakcinisano pre kraja leta. To nije ništa”, rekla je predsednica u intervejuu za nekoliko medija, među kojima francuski list “Kroa”.

Ona je dodala da će “sigurno biti i drugih prepreka, drugih problema u proizvodnji” i upozorila da EU treba da bude spremna i na eventualnu neštašicu sirovine i određenih sastojaka vakcine.

Evropska komisija, koja je pregovarala o porudžbinama u ime članica EU, kritikoovana je zbog kašnjenja isporuke odobrenih vakcina protiv korona virusa, jer su nastali problemi s proizvodnjom u Evropi.

Ursula fon der Lajen je isključila svako poređenje s Velikom Britanijom i Izraelom, gde je vakcinacija građana uveliko odmakla.

“Velika Britanija je izabrala put hitnog odobrenja za stavljanje vakcine u promet. Mi smo izabrali drugi put: da se omogući temeljna kontrola vakcine”, rekla je ona.

Izrael, rekla je predsednica Evropske komisije, “veoma je digitalizovan” i preduzećima se daju lični zdravstveni podaci, a “to ne bismo želeli da radimo u EU”, rekla je ona.