EU će finansirati oružje Ukrajini, zabrana za ruske aviokompanije i medije, dodatne sankcije Belorusiji…

1
EPA-EFE/JULIEN WARNAND

(Beta-AFP) – Evropska unija (EU) odlučila je večeras da uvede dodatne sankcije Belorusiji posebno u privrednom sektoru, pošto su tamošnje vlasti saučesnici ruske invazije na Ukrajinu, izjavila je večeras predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen (fon der Leyen) i dodala da će EU finansirati kupovinu i isporuku oružja Ukrajini.

Prema njenim rečima, sankcije će se odnositi na sektore industrije kao što su cement, gvoždj i čelik.

Na meti sankcija su i beloruski zvaničnici koji su “pomagali Rusiji” u njenoj ofanzivi na Ukrajinu. Belorusija je već pod sankcijama EU zbog represije nad opozicijom i demonstrantima protiv vlasti.

Brisel će predložiti članicama Unije da iskoriste paket za hitno finansiranje “kako bi se ukrajinskim snagama obezbedilo oružje, gorivo, zaštitna oprema i medicinske potrepštine”.

Ursula fon der Lajen je dodala da će cela EU zatvoriti svoj vazdušni prostor za sve ruske avione, uključujući “privatne avione oligarha”.

Ruski državni mediji Raša tudej (Russia Today – RT) i Sputnjik biće zabranjeni u Evropskoj uniji, kako bi se sprečilo da šire “laži” o ruskoj invaziji na Ukrajinu, izjavila je večeras predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Layen).

“Zabranićemo medijsku mašinu Kremlja u EU. Državni mediji RT i Sputnjik, kao i njihove filijale, više neće moći da šire svoje laži, da opravdaju rat (predsednika Rusije Vladimira) Putina i da seju podele u našoj Uniji. Razvijamo alate za zabranu njihove otrovne i štetne dezinformacije u Evropi”, rekla je ona.

S druge strane, Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) saopštila je danas da je suspendovala rusku agenciju Tass iz svoje organizacije, posle “novih propisa ruske vlade koji ozbiljno ugrožavaju slobodu medija”.

“Upravni odbor, kao izvršni organ alijanse, jednoglasno je odlučio da odmah suspenduje Tass, dok se na skupštini da odluči, u skladu sa statutom, da li Tass treba da bude isključen iz EANA”, navodi se u saopštenju.

Ruski medijski regulator Roskomnadzor naložio je u subotu nacionalnim medijima da iz svog sadržaja uklone svako spominjanje civila koje je ubila ruska vojska u Ukrajini, kao i izraze “invazija”, “ofanziva” ili “objava rata”.

Rusija je od ranije na meti kritika da guši i ometa rad nezavisnih medija i opozicionih pokreta.

1 KOMENTAR

  1. “Zabranićemo medijsku mašinu Kremlja u EU. Državni mediji RT i Sputnjik, kao i njihove filijale, više neće moći da šire svoje laži, da opravdaju rat (predsednika Rusije Vladimira) Putina i da seju podele u našoj Uniji.” Иста патологија као и у случају агресије на Србију. Ко шири лажи, овим декретом је већ одређено, а истина је сада само једна, тј. “европска” ! Када је у Србији та “лаж” ипак некако пробијала медијски мрак, када се испостављало да ту ипак има истине, то су главама морали да плате запослени у телевизији, зграда телевизије и репетитори, укључујући и Авалски торањ. А очекивало би се да Путин, иначе одраније оптужен за цензуру и ограничење медијских слобода, првхи дохвати оваквих мера, кад оно, управо сведочимо како се “слободни” свет обрачунава са истином и успоставља једноумље. У то су, ваљда, једне од “вр(иј)едности” ЕУ које се овде следе и поштују !

Comments are closed.