EU brine zbog Erdoganovih pretnji Grčkoj: “Kada dođe trenutak učinićemo šta je potrebno”

0
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

(Beta-AFP) – Evropska unija danas je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog “neprijateljskih izjava” turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana upućenih Atini povodom statusa grčkih ostrve blizu obale Turske.

“Vaša okupacija ostrva (u Egejskom moru blizu Turske) ne vezuju nas ni na koji način. Kada dodje trenutak učinićemo šta je potrebno. Možemo iznenada da dodjemo tokom noći”, rekao je turski predsednik na jednom sastanku u subotu koristeći formulaciju koju je koristio pred pokretanje vojne operacije u Siriji.

Erdogan je uz to zapretio Grčkoj da će “platiti visoku cenu”, ocenivši da narušava turski vazdušni prostor i “uznemirava” turske avione u Egejskom moru. 

“Te neprijateljske izjave turskog političkog vodjstva protiv Grčke i grčkog naroda … izazivaju ozbiljnu zabrinutost”, rekao je Peter Stano, portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borela u odgovoru na pitanje novinara.

On je dodao da EU očekuje od Turske da se uzdrži od svake verbalne eskalacije i da se obaveže da promoviše odnose dobrosusedstva.

“U odnosima sa Grčkom svako nerešeno pitanje treba da se rešava na miran način, dijalogom i u dobroj veri, uz poštovanje medjunarodnog prava i u skladu sa principima dobrosusedstva”, dodao je on.

Stano je dodao da je Grčka članica EU i da suverenitet i integritet članica EU treba da se poštuju.

Atina iznosi da turski vojni avioni često nadleću grčka ostrva blizu turske granice i zbog toga ih presreće njeno Ratno vazduhoplovstvo. 

Turska s druge strane osudjuje prisustvo grčkih vojnih snaga na tim ostrvima, što je, kako tvrdi, suprotno mirovnim sporazumima potpisanim posle Prvog i Drugog svetskkog rata.