“Eto kako se završavaju zamrznuti dijalozi koji se aktiviraju svakih pet godina i bude mrtvih”

1
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle susreta sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom je rekao da je “za nas važna uloga koju Slovenija ima u regionu i uvek smo se odazivali na samit Brdo-Brioni”.

On je rekao da je “za nas najvažnije pitanje Kosovo”.

“Mi želimo da vodimo dijalog i za to smo uvek bili. Vidite kako se završavaju zamrznuti dijalozi, koji se aktiviraju svakih pet godina i bude mrtvih”, rekao je Vučić.

To se odnosilo na sukobe u Pojasu Gaze.

„Zalažemo se da vodimo dijalog sa Prištinom pod okriljem Brisela. Bili smo spremni za dijalog u maju, bićemo spremni u junu i uvek, jer smatramo da nijedan zamrznuti konflikt nije dobar. Vidite kako se oni završavaju, svakih pet godina ih neko odmrzne i završavaju se sa stotinama i stotinama mrtvih. To nama nije potrebno“, kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Pahorom.

Vučić je naveo da je sa Pahorom razgovara o svim ključnim regionalnim pitanjima, kao i o evrointegracijama Srbije i bilateralnim odnosima dve zemlje.

„Naša pozicija zasnovana je na poštovanju međunarodnog javnog prava i čvrstim pravnim temeljima, a naša pozicija nije laka i to nije tajna ni za koga u Srbiji. Jasno je da imamo drugačiji stav po pitanju Kosova, kao i 22 zemlje članice EU“, istakao je Vučić.

“Mi smo za kompromisno rešenje, ne znamo da li ćemo o tome uspeti, jer je za dogovor potrebno dvoje”, rekao je on.

Pahor je rekao da je glavni razlog njegove posete Beogradu priprema za samit Brdo-Brioni kao i da je za Sloveniju važno da proces proširenja ne zastane.

“Proširenje EU na Zapadni Balkan je geopolitička nužnost, mora ići brže i treće, što će biti naglašeno na samitu, je da EU mora da zauzima ceo prostor Zapadnog Balkana”, kazao je Pahor.

“Mi smo sada vođe i imamo odgovornost za mir i stabilnost, i mislim samo ako krenemo putem pomirenja i reformi možemo da očekujemo brže proširenje koje će EU videti na kraju i kao svoju dužnost”, rekao je slovenački predsednik.

1 KOMENTAR

  1. Што ниси Бибију предложио да Израел понуди “разграничење” , на јеврејској земљи ? Можда код Јевреја и Палестинаца тај твој “изум” успе ? ЕУ сада посматра чланство земаља Западног Балкана као геополитичку нужност, односно, проблем у настајању, уколико се то не догоди. За Србију би у том “пакету” геополитичког решења било катастрофално да постане оно што је Украјина данас, једино уколико неко није баш толико глуп, као бивши министар иностраних послова, да поверује да ће ЕУ , Русија и Кина до тада “решити” сва отворена питања.

Comments are closed.