“Eksplozivna odluka”: Indija ukida ustavnu autonomiju Kašmira, protesti u Pakistanu

0
Foto: Tanjug-AP

Indijska vlada saopštila je da ukida ustavnu autonomiju Kašmira, što predstavlja “eksplozivnu odluku” za to područje u kojem godinama traje pobuna.

Hinduističke nacionalističke vlasti donele su predsedničku uredbu kojom se ukida specijalni status države Džamu i Kašmir, koje je bilo garantovano indijskim ustavom.

Najavu je u parlamentu dao ministar unutrašnjih poslova Amit Šah, i pored kritika opozicije.

Predsednički ukaz odmah stupa na snagu i zameniće članove o Džamuu i Kašmiru u Ustavu, posebno član 370, navodi se u tekstu koji je prenela vlada.

Član 370 indijskog Ustava odnosi se na specijalni status Džamua i Kašmira u oblasti odbrane, inostranih poslova i komunikacije, a ostala pitanja su pod lokalnim zakonodavstvom.

Parlamentu je takođe predstavljen predlog zakona o podeli tog područja. Ladak, istočni deo sa budističkim većinom, biće razdvojen.

Ostatak Džamua i Kašmira, koji podrazumeva ravnice sa hinduističkom populacijom Džamu na jugu, i dolina Šrinagar sa muslimanskom većinom na severu, izgubiće status federativne države i dobiti status “teritorije Unije”, što znači da će biti pod direktnom vlašću Nju Delhija i neće imati skoro nikaku autonomiju.

Ukidanje ustavne autonomije Kašmira predstavlja staro obećanje hinduističkih nacionalista premijera Narendre Modija, koji je nedavno osvojio drugi mandat na izborima.

“Danas je najcrnji dan za indijsku demokratiju”, navela je na Tviteru bivša šefica vlasti Džamua i Kašmira Mehbuba Mufti.

Prema njenim rečima, jednostrana odluka indijske vlade o ukidanju člana 370 Ustava je nezakonita i protivustavna, čime Indija postaje okupaciona sila u Džamuu i Kašmiru.

Pobunjenici se od 1989. godine bore za nezavisnost Kašmira od Indije i pripajanje Pakistanu, koji kontroliše deo te teritorije.

Konflikti zbog Kašmira između Pakistana i Indije traju poslednjih 60 godina, a indijski deo Kašmira je poprište čestih napada islamskih ekstremista. Procenjuje se da je u tom konfliktu poginulo 68.000 ljudi. 

PROTESTI U PAKISTANU

Širom Pakistana održavaju se protesti nakon što je vlada saopštila da je najoštrije osudila ustavne promene Indije o regiji Kašmir, prenosi B92.

Ranije danas oglasila se i Vlada Pakistana. Na zvaničnom Tviter nalogu Vlade piše da je “Indija ‘gađala’ osnovna ljudska prava građana Kašmira opozivanjem Člana 370”.

I ministar spoljnih poslova te zemlje na Tviteru je saopštio da “pakistan osuđuje i odbacuje današnja obaveštenja indijske vlade o okupiranom Džamu i Kašmiru”. On je naveo da ta zemlja namerava da zauzme čvrst stav u sastancima sa članovima međunarodne zajednice.

Takođe, dodaje i da “Pakistan podvlači svoju povezanost sa Kašmirom i političku, diplomatsku i moralnu podršku Okupuranim Džamuu i Kašmiru u realizaciji neotuđivog prava na samoopredeljenje”.