Eskobar: Vlada ima punu podršku, DF nisu partneri

1
(BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/Sasa Matic/MO)

(Beta) – Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar koji je danas završio posetu Crnoj Gori, ponovio je da Vlada premijera Zdravka Krivokapića ima punu podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kao i da je njihov stav da ne treba da odlučuju o strukturi crnogorske vlade.

Govoreći o mogućoj rekonstrukciji vlade i eventualnom ulasku Demokratskog fronta (DF), Eskobar je u intervjuu za Televiziju Vijesti istakao kako je ta politička grupacija više usresredjena na etničke podele, nego na ekonomsku obnovu, te da su bili glavna prepreka usvajanju budžeta i zakona, zbog čega za sada nisu američki partneri.

Eskobar nije želeo da govori o potencijalnim imenima onih iz vlasti, kao i iz opozicije, koji bi se mogli naći na listi američkih sankcija, navodeći da se ta odluka ne donosi lako.

“Ovaj proces je važan za SAD. I ne donosimo laku odluku, jer na kraju krajeva, sankcije nisu temelj za naš odnos. Drugo, ne signaliziramo unapred nameru uvođenja sankcija”, naglasio je Eskobar.

On je rekao i da je delimično tačna izjava šefa kabineta predsednika Crne Gore da tvit američke ambasade, u kome se naglašava zabrinutost SAD-a zbog ukorenjene korupcije u zemlji, ne odražava suštinu i sadržaj susreta sa Milom Đukanovićem.

Eskobar je rekao i da je on dao potvrdu da tvit te sadržine može da se objavi, i dodao da je “kabinet predsednika u mnogome u pravu”.

“Imali smo veoma dug razgovor o izazovima sa kojima se suočava Crna Gora. Dugo smo razgovarali o mogućnostima ekonomske saradnje, potrebe za kontinuiranim evropskim integracijama i izvršavanju dužnosti koje proizilaze iz članstva u NATO-u. I predsednik se saglasio sa svim. Jesam rekao, i to ponavljam svakom akteru od civilnog društva, poslovne zajednice, predstavnicima svih partija sa kojima sam se sastao da je korupcija jedan od najvećih izazova u Crnoj Gori”, rekao je Eskobar.

Dodao je da je korupcija preprka evropskim integracijama, poboljšanju investicionog okruženja, i da svako u društvu ima odgovornost da se bori protiv ukorenjene korupcije.

“Tako da jesam to spomenuo njemu (Djukanoviću), spomenuo sam i predsedniku Skupšine i premijeru”, naglasio je on.

Eskobar je istakao da je svrha njegove posete dvostruka, a najpre da pruži podršku ovoj Vladi koja je, smatra, uradila mnogo na evropskom planu, na jačanju partnesrstva SAD-a i Crne Gore.

1 KOMENTAR

  1. Ова поштом изабрана САД власт, ако је не заустави нико, направиће тешке последице по белом свету. Понашају као они негативци из шпагети вестрена, само никако да се на овом свету појави неки Клинт Иствуд.

Comments are closed.