Eskobar: Snižavanje tenzija na severu Kosova glavni prioritet

0
Screenshot YouTube

 (Beta) – Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) izjavio je danas u Briselu, posle susreta sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i odvojenih razgovora sa šefovima pregovaračkih delegacija dve strane Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem, da je snižavanje tenzija na severu Kosova glavni prioritet.

“Tenzije su u ovom trenutku jako visoke”, rekao je Eskobar, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

Eskobar je naglasio da se mora pronaći rešenje za registarske tablice i dodao da je važno da se strane vrate dijalogu kako bi se nastavili razgovori u cilju rešavanja svih otvorenih pitanja.

On je rekao da je došao u Brisel kako bi podržao napore EU da se pronadje hitno rešenje za smirivanje trenutnih napetosti na Kosovu.

Glavni pregovarači Srbije i Kosova borave u Briselu kako bi razgovarali o koracima ka smirivanju napetosti na severu Kosova. Oni su danas odvojeno razgovarali sa Lajčakom koji je na Tviteru objavio da očekuje nastavak razgovora u toku dana kako bi se aktuelna kriza rešila.

Posle nove runde odvojenih razgovora trebalo bi da bude jasno da li ċe se preći na zajednički, trilateralni susret.

Evropska strana, kako je rečeno za RSE, organizovaće trojni sastanak jedino ako zaključe da postoji spremnost strana da iskreno rade na pronalaženju rešenja.

Najavljujući dolazak glavnih pregovarača u Brisel, pre dva dana, portparol EU Peter Stano je naglasio da će predstavnici Beograda i Prištine doći kako bi iskoristili platformu dijaloga i razgovarali o narednim koracima, a prema Stanu, ti koraci podrazumevaju deeskalaciju koja je isključiva odgovornost Kosova i Srbije.Evropski zvaničnici pre sastanaka su poručili da očekuju da strane dodju sa jasnim mandatom da se razgovara o pronalaženju rešenja, a ne, kako su naveli, “da iskoriste susret da bi još jednom izneli svoje stavove”, navodi RSE i dodaje da se spremnost glavnih pregovarača na sastanak u Briselu smatra signalom da su strane spremne da rade na snižavanju tenzija.

Srbi sa severa Kosova blokiraju puteve ka prelazima Jarinje i Brnjak od 20. septembra, u znak protesta zbog odluke vlade u Prištini da na Jarinje i Brnjak pošalje specijalne snage policije radi sprovodjenja odluke o zameni srpskih registarskih tablica.

Radi se o recipročnoj meri Kosova prema Srbiji, jer su gradjani Kosova sa RKS (Republika Kosovo) tablicama od 2011. godine na teritoriju Srbije mogli da udju samo sa probnim tablicama.

Ta mera je počela da se primenjuje po isteku petogodišnjeg roka u kome je Kosovo prihvatilo da na svojoj teritoriji produži važenje statusno neutralnih KS (Kosovo) tablica koje je Srbija prihvatila Briselskim sporazumom. Rok za važenje KS tablica je istekao 15. septembra 2021.

U isto vreme, kosovske vlasti su najavile da će biti konfiskovane sve tablice koje izdaju organi Srbije za gradove na Kosovu kao što su KM (Kosovska Mitrovica), PR (Priština), UR (Uroševac), PZ (Prizren) GL (Gnjilane) koje su za nelegalne i koje su se do sada koristile samo na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovištvo.