Eskobar: “Otvoreni Balkan je sjajna inicijativa, ali mora biti jasnije kako funkcioniše”

0
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

“Otvoreni Balkan je sjajna inicijativa u važnom vremenu za Evropu, ali želim više jasnoće kako treba da funkcioniše”, rekao je specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Eskobar je govorio na Samitu o Otvorenom Balkanu u Ohridu, a obratio se putem video linka iz Sarajeva, te istakao da SAD podržavaju Otvoreni Balkan.

“Naša podrška se bazira na mnogim stvarima. Otvoreni Balkan treba da se bazira na regionalnoj, ali i široj evropskoj strukturi. 70 procenata vaše trgovine je već sa Evropom i treba težiti evropskoj integraciji”, rekao je on, prenose Vijesti.

Eskobar je naveo i da već postoje mnoge inicijative, a da je Otvoreni Balkan samo jedna od njh, te da ih “podržavaju sve”.

“Sve koje promovišu saradnju i donose prosperitet i mir. Neophodno je da inicijative budu otvorene za svih šest zemalja na ravnopravnoj ravni. Imam neke preporuke. Otvoreni Balkan je sjajna inicijativa u važnom vremenu za Evropu, ali želim više jasnoće kako treba da funkcioniše”, rekao je on.

U svom govoru je istakao i da SAD ne gleda na Zapadni Balkan sa tačke gledišta 90-ih, već šansi 21. veka.

Smatra da su šanse “ogromne”, a da je Zapadni Balkan blagosloven geografskom pozicijom, prirodnim resursima ali i “značajnim preduzetničkim duhom”.

“Zapadni Balkan nudi ogromne mogućnosti i za Evropu i SAD. Region ima potencijal da bude čvorište obnovljive energije, gasa kojim bi se Evropa oslobodila zavisnosti od Rusije. Zapadni Balkan je već najbrže rastući region Evrope i istina je da će biti ekonomskih izazova. Ideja zajedničkog suočavanja sa tim problemima čini ih lakši”, poručio je on.

Eskobar takođe u svom obraćanju podstiče lidere da pronađu načine da harmoniziju Otvoreni Balkan sa drugim inicijativama.

“Ovo će omogućiti da se postigne najveći mogući nivo integracije. Prednost inicijative Otvoreni Balkan je jak ekonomski rast, ali mogla bi da stvori veću predvidivost za investitore i stvori mogućnosti za institucije koje se bave smanjivanjem šverca, izbegavanjem poreza.. Ta neformalna ekonomija stvara nekompetitivan teren za one koji žele da ulažu”, rekao je Eskobar.