Eskobar: Ne postoji nikakva mogućnost da se RS otcepi

2
Screenshot YouTube

 (Beta) – Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da ne postoji nikakva mogućnost otcepljenja Republike Srpske od BiH.
Eskobar je posle sastanka sa predsedavajućim Predsedništva BiH Željkom Komšićem rekao da SAD u potpunosti podržavaju suverenitet i terirorijalni integritet BiH.

Osudio je poslednje poteze srpskog člana Predsedništva BiH, koji se odnose na vraćanje nadležnosti entitetima, dodavši da oni vode ka eskalaciji.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da se neće nasedati na Dodikove provokacije i da insistira samo na institucionalnom odgovoru i radu Tužilaštva BiH.

Eskobar je naveo da je “upravo takav liderski pristup u rešavanju problema ono što Sjedinjene Američke Države podržavaju”.

Komšić i Eskobar su, kako je preneo portal Klix, razgovarali i o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana.

Eskobar je naglasio da što pre treba izvršiti integraciju Zapadnog Balkana u EU, jer su ljudi Balkana povezani s Evropom u ekonomskom i kulturnom smislu.

Komšić je naveo da ohrabruje činjenica da proširenje EU na Zapadni Balkan nije isključeno, a zajednički su konstatovali da integracija u EU može biti faktor stabilizacije političkih prilika u regiji.

Komšić je, kako se dodaje, upoznao specijalnog izaslanika predsednika SAD-a o policijskoj vežbi koja će se održati sutra u RS, u kojoj učestvuju MUP i žandarmerija RS-a.

On je to ocenio kao još jedan provokativni potez “s ciljem proizvodnje konflikta”.

Eskobar je potom razgovarao sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem o, kako je saopštilo Predsedništvo BiH, krizi izazvanoj postupcima vlasti u Republici Srpskoj.

Ponovo je naglašeno da ne postoji ustavan način da se entiteti povuku iz državnih institucija kroz unilateralne akcije.

Istaknuta je i puna posvećenost SAD zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, kao i funkcionalnosti državnih institucija i potreba za očuvanjem mira i stabilnosti.

U medjuvremenu, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je ambasada SAD u Sarajevu “epicentar nestabilnosti u BiH”, što se, kako je naveo, vidi i po odnosu prema Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt), koji je “privatno lice u BiH, a ne Visoki predstavnik po Aneksu 10”.

Dodik je za agenciju Srna rekao da bi bilo dobro za sve u BiH da američka ambasada u Sarajevu prestane sa “pretnjama i držanjem lekcija o ustavnosti i kršenju Dejtonskog sporazuma”.

“Njihove pretnje su, balkanskim vokabularom rečeno, siledžijske. Sve vreme svog delovanja su na fonu muslimanskog projekta BiH, lažno se predstavljajući da navodno prave ‘funkcionalnu državu’, a u suštini rade za muslimane i pravljenje njihove muslimanske države”, kazao je Dodik.

2 KOMENTARA

  1. Тајван може да се отцеппи. И Косово може. И део Кипра да се окупира, може. Све може, као у реклами за ону банку. Али Република Српска не може. Не може ни Крим. Уосталом, ко је тај Ескобар? Да није рођак чувенијег Пабла? Гледао сам серију, има сличности у реторици, надам се да не и у реализацији. Доста нам је те Америке и њене силе. Најрадије бих употребио реални речник Веље Илића и наградио овог Ескобара са све Стејт Депаретментом.

  2. Деловало би да америчка политика лута у сваком од својих пропалих експеримената на којима примењује потпуно супротне критеријуме. Негде је то право “народа” на отцепљење, макар и једниствено у свету, а негде одбрана суверенитета и територијалног интегритета, без обзира на “народне” жеље. Наравно да је све ово израз силе у “пројектованом” формирању односа снага на Балкану, али је то јасно и Американцима, да то никада нису и не могу бити дугорочна решења. Ова изјава је више да се умире “духови” у БиХ, поготово у светлу времена које више “не ради” у америчку корист.

Comments are closed.