“Erdoganove izjave su antisemitske? To je čista laž…”

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Turska je danas odbacila optužbe SAD da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan dao antisemitske izjave kritikujući izraelske napade na pojas Gaze, rekao je portparol njegove partije.

“Optuživanje našeg predsednika za antisemtizam je nelogičan i neistinit pristup. To je laž izrečena o našem predsedniku”, prokometarisao je Omer Čelik na Tviteru.

Stejt department SAD je u utorak oštro krtikovao Erdogana optuživši ga za antisemitske izjave.

“Sjedinjene Države oštro osudujuju nedavne antisemitske izjave predsednika Erdogana o jevrejskom narodu i smatraju ih sramotnim”, saopštio je portparol Stej departmenta Ned Prajs, apelujući na Erdogana i druge lidere Turske da se “uzdrže od zapaljivih izjava, koje bi mogle podstaći nastavak nasilja”.

Erdogan koji zdušno brani palestinske ciljeve tokom svoje 18-godišnje vladavine oštro je kritikvao Izrael od početka nasilja u Gazi.

“Oni su ubice, do te mere da ubijaju decu u dobu od pet ili šest godina. Oni su ubice do te mere da vuku žene po zemlji dok ne umru i oni su ubice do te mere da ubijaju stare ljude. Oni su zadvoljni samo kad piju njihovu krv”, rekao je Erdogan. 

On je optužio Izrael za terorizam protiv Palestinaca i nedavno rekao da je “to njihova priroda”.

Predsednik Turske je kritikovao i predsednika SAD Džozefa Bajdena zbog diplomatske podrške Izraelu, rekavši da su mu “ruke krvave”.

Sukobi u pojasu Gaze u kojima su palestinske ekstremitičke orgnizacije ispalile 3.700 raketa na Izrael, a ta zemja uzvratila stotinama udara iz vazduha traju od 10. maja i nastavljeni su i danas.