Erdoganova poruka Putinu: “Ovo je težak udarac miru… Podržavamo borbu Ukrajine, to sam rekao i Zelenskom”

0
EPA-EFE/ETTORE FERRARI / POOL

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je, govoreći o ruskoj vojnoj intervenciji u Ukrajini, poručio kako ovaj korak predstavlja težak udarac za mir, blagostanje i stabilnost regije.

Erdogan je danas u Predsedničkoj palati u Ankari predsedavao sastankom sigurnosnog veća Turske na kojem ja glavna tema bila ruska vojna operacija u Ukrajini, koja je pokrenuta jutros odlukom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Erdogan je rekao kako je upravo obavio razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, u kojem su se dotakli aktuelnog stanja na terenu nakon napada Rusije na Ukrajinu.

“Turska podržava borbu koju Ukrajina vodi za zaštitu teritorijalnog integriteta, a to sam kazao i Zelenskom, s kojim sam upravo razgovarao”, kazao je Erdogan.

Još jednom je pozvao na rešavanje problema između Rusije i Ukrajine kroz dijalog u okviru sporazuma iz Minska.

“Ovaj korak koji smatramo kršenjem međunarodnog prava, težak je udarac za mir, blagostanje i stabilnost regije. Vojnu operaciju koju je Rusija pokrenula u Ukrajini odbacujemo i smatramo neprihvatljivom”, podvukao je Erdogan.

Naglasio je kako će njegova zemlja učiniti sve što je potrebno kako bi obezbedili sigurnost svih ljudi koji žive u Ukrajini, posebno svojih građana i, kako je rekao, braće Tatara.