Erdogan: Turska proizvela lek koji se koristi u lečenju koronavirusa

0
Beta - Presidential Press Service via AP, Pool

“Turski naučnici uspešno su proizveli lek Favipiravir koji se koristi u lečenju kovida-19“, istakao je Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Turska je 1. juna objavila prvu fazu ublažavanja restriktivnih mera s obzirom da je zemlja napredovala u borbi protiv pandemije koronavirusa, prenosi Turska radio televizija.

U Turskoj je do sada potvrđen 172.114 slučaj zaraze koronavirusom, dok je broj oporavljenih prešao 144.598. Od posledica koronavirusa do sada je preminulo 4.728 osoba, govore podaci Ministarstva zdravstva.

Erdogan je najavio da će u sklopu popuštanja mera, bioskopi, pozorišta i šou centri biti ponovo otvoreni od 1. jula širom zemlje. On je dodao da se radno vreme objekata kao što su restorani i kafići produžava sa 22 na 24 sata.

Takođe, građanima starijima od 65 i više godina biće omogućeno da izlaze svaki dan između 10 i 20 sati, a ograničenje kretanja za mlađe od 18 godina potpuno je ukinuto pod uslovom da budu u pratnji roditelja. Od 15. juna sa radom će početi i dvorane za venčanja.