Erdogan stiže u Beograd: “Dva izazova, politička kriza u BiH i dijalog Beograda i Prištine”

0
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednik Srbije domaćin je turskom predsedniku Redžepu Taipu Erdoganu koji stiže u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji.

Tokom nedavnog boravka turskog šefa diplomatije u Beogradu rečeno je da je tokom posete predsednika Erdogana planirano potpisivanje niza međudržavnih sporazuma, koji bi kako se očekuje, trebalo da daju dodatan podstrek razvoju ukupnih bilateralnih odnosa.

Čavušoglu je rekao, da za Tursku, postoje dva izazova u ovom regionu. Prvi je politička kriza u BiH, a drugi izazov je dijalog Beograda i Prištine.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, tokom njegove sutrašnje posete BiH, razgovarati o projektima koji se tiču auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd.

Dodik je rekao da se u Republici Srpskoj neke deonice već grade, a u Federaciji BiH ništa.

“Ovaj auto-put uopšte ne funkcioniše niti se šta preduzima na prostoru Federacije. Mi smo već preduzeli neke mere, neke deonice puta se već grade. U svakom slučaju, imamo niz ranije dogovorenih projekata koje treba da realizujemo”, rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Naveo je da će biti interesantno čuti šta Erdogan misli o globalnim kretanjima, pogotovo jer Turska ima upečatljiv stav u vezi sa ukrajinskom krizom.

Dodik je poručio da je Erdogan veliki državnik, te da je do sada u svemu pokazivao veoma jasan stav i da uvažava sve.