Erdogan preti da će priznati “ubistva američkih domorodaca kao genocid”

1
Mustafa Kamaci / AFP / Profimedia

Predsednik Turske Redžip Taiip Erdogan zapretio je da će “ubistvo američkih starosedelaca od strane evropskih naseljenika prepoznati kao genocid zbog odluke Vašingtona da Ankaru optuži za genocid nad Jermenima”, prenosi Independent.

Američki Senat glasao je za priznavanje genocida prošle nedelje, što je potez koji su ranije zaustavili republikanci na nagovor Donalda Trampa – koji je u to vreme trebalo da se sastane sa turskim liderom.

Međutim, s trenutnim usvajanjem zakona, Erdogan je zapretio da će odgovoriti istom merom, odnosno, da bi “smrt miliona starosedelaca u Severnoj Americi od strane evropskih doseljenika takođe trebalo smatrati genocidom”.

Govoreći na provladinom kanalu “A Haber”, on je izjavio da bi “Turska trebalo se suprotstavi SAD odlukom u parlamentu”.

“I to ćemo učiniti. Možemo li govoriti o Americi, a da ne pominjemo starosedeoce Amerike? To je sramotan trenutak u istoriji SAD”, rekao je Erdogan.

Tim Londonskog univerzitetskog koledža procenjuje da je “55 miliona domorodaca preminulo nakon osvajanja Amerike”, od kraja 15. veka.

Smatra se da je većina ovih smrtnih slučajeva uzrokovana bolestima – domaće stanovništvo nije moglo da izgradi imunitet na bolesti koje nikada ranije nisu prešle Atlantik do Severne Amerike.

Rat, ropstvo i raseljavanje takođe su doprineli smanjenju starosedelaca.

1 KOMENTAR

  1. genocid je prava rec koju je bajden upotrebio za otomansko carstvo nije za osudu vec za nagradu ,samo tako nastavi priznaj genocid nad srbima koji je pocinjen redom gde je god ucinjen ,

Comments are closed.