Erdogan: “Postoji razumevanje oko četiri od šest tačaka između Rusije i Ukrajine”

0
EPA-EFE/ETTORE FERRARI / POOL

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da deluje kako su Ukrajina i Rusija postigle “razumevanje” u četiri od šest tema o kojima se diskutovalo na mirovnim pregovorima, prenosi CNN.

On je nakon povratka sa NATO samita u Briselu rekao medijima da će razgovarati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i ruskim kolegom Vladimirom Putinom tokom vikenda ili početkom sledeće nedelje

“Postoji šest tema u pregovorima Ukrajine i Rusije. Izgleda da je došlo do razumevanja kada je u pitanju četiri. Na početku Ukrajina nije htela da popusti, ali je Zelenski izrazio mogućnost neulaženja njegove zemlje u NATO. Još jedan problem je priznavanje ruskog jezika kao zvaničnog u Ukrajini. Zelesnki je pristao i na ovo i sa tim neće biti problema”, rekao je Erdogan.

On je takođe rekao da su komentari Zelenskog o potrebi za referendumom i kompromisom sa Rusijom bili “pametne odluke jednog vođe”.

Zelenski je prethodno rekao da se pitanja nacionalne bezbednosti moraju rešavati na referendumu, a ne njegovom odlukom.

Kada je reč o predstojećem sastanku sa Putinom, Erdogan je rekao “da bi trebalo da diskutuju i analiziraju NATO sastanke”.

“Moramo da nađemo bezbedan izlaz iz ovoga”, rekao je Erdogan.

“Turska će uzeti u obzir upotrebu oružja za masovno uništenje kao mogući zločin protiv čovečnosti”, zaključio je Erdogan.