Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužio je manifestaciju Pesma Evrovizije da navodno podstiče „rodnu neutralizaciju“ i da ugrožava tradicionalnu porodicu.

U govoru nakon sastanka vlade, Erdogan je učesnike Evrovizije opisao kao „trojanske konje kvarenja društva“ i ocenio da je njegova vlada u pravu što Tursku još od 2012. godine drži podalje od tog panevropskog pop takmičenja.

To je bila očigledna referenca na švajcarskog pevača Nema koji je pobedio na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije sa pesmom „The Code“, operskom pop-rep odom o njegovom putu ka prihvatanju svog nerodnog identiteta. Time je Nemo (24) postao prvi nebinarni pobednik na ovom takmičenju, koje LGBT zajednica već dugo prihvata kao svoje sigurno utočište.

„Na takvim događajima postalo je nemoguće sresti normalnu osobu“, ocenio Erdogan, čija vladajuća Partija pravde i razvoja ima korene u turskom islamskom pokretu i čija je vlada poslednjih godina postala manje tolerantna prema LGBT pravima.

Prema njegovim rečima, Pesma Evrovizije je „sramotno takmičenje“ i sada se vidi da je odluka o tome da Turska na njemu ne učestvuje bila „ispravna“.

Erdogan je ocenio i da ozbiljan pad nataliteta u Turskoj predstavlja „egzistencijalnu pretnju“ i „katastrofu“ za zemlju.

Poslednja statistička istraživanja pokazuju da jedna žena u Turskoj u proseku ima po 1,5 dete.

Turski lider poodavno poziva porodice da imaju najmanje troje dece.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.