Erdogan odlučio: “Turska će ogrničiti prolaz ruskih brodova ka Crnom moru”

0
EPA-EFE/ETTORE FERRARI / POOL

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Turska ne može da napusti svoje diplomatske odnose sa Rusijom ili Ukrajinom, dodajući da će Ankara primeniti pakt o pomorskom prolazu iz svojih moreuza kako bi sprečila eskalaciju rata, prenosi Gardijan pisanje Rojtersa.

Turska je u nedelju opisala rusku invaziju kao „rat“, što joj je omogućilo da se pozove na članke međunarodnog sporazuma iz 1936. koji joj omogućava da ograniči prolaz pojednih ruskih brodova kroz Bosfor i Dardanele. Turska deli pomorsku granicu sa Ukrajinom i Rusijom i ima dobre veze sa obema.

Govoreći nakon sastanka vlade, Erdogan je kritikovao, kako je rekao, „neodlučan“ stav Sjedinjenih Država i zapadnih sila prema invaziji Ukrajine, rekavši da je takav pristup znak neuspešnog međunarodnog poretka.

On je rekao da Turska neće napraviti kompromis u pogledu svojih obaveza prema svojim savezima, uključujući NATO, ali da takođe ne može da se okrene „nacionalnim interesima“ u svom regionu. Ponovio je da smatra da je ruska invazija neprihvatljiva.