Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan danas je na 76. godišnjicu Nakbe – masovnog proterivanja Palestinaca sa sadašnje teritorije Izraela obećao nastavak podrške tom narodu i ekstremističkom Hamasu.

Erdogan je to rekao u vreme kada Palestinci na Bliskom istoku i van tog regiona označavaju godišnjicu Nakbe, što u prevodu s arapskog jezika znači katastrofa, kada je oko 700.000 Palestinaca pobeglo ili je oterano sa teritorije današnjeg Izraela pre i tokom rata koji je izbio posle stvaranja jevrejske države 1948. godine.

U govoru poslanicima iz vladajuće stranke Erdogan je uporedio akcije Izraela sa Holokaustom i rekao da će premijer Izraela Benjamin Netanjahu i drugi zvaničnici platiti za napade u ratu u Gazi.

„Čak ni Hitler nije izveo Holokaust, koji je zabeležen kao tamna mrlja u istoriji, tako otvoreno. Nije bio tako odvažan. Čovečanstvo neće pustiti te ubice da budu slobodni. Čak i ako ih čovečanstvo pusti mi ćemo goniti te ubice, tu genocidnu mrežu ubica“, rekao je Erdogan.

Turski lider koji već dugo podržava Palestince ja pooštrio stav protiv Izraela pošto je njegova vladajuća partija izgubila glasove od male islamističke stranke na lokalnim izborima u martu.

Njegova vlada je prekinula trgovinske odnose s Izraelom i teži da se pridruži tužbi koju je podnela Južna Afrika protiv Izraela u Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.