Erdogan: “Jedini put ka trajnom miru na Kipru je prihvatanje dve države”

0

(Beta-AP) – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je jedini put ka trajnom miru na etnički podeljenom Kipru prihvatanje rešenja sa dve države na tom istočnomediteranskom ostrvu od međunarodne zajednice.

Erdogan, koji je u dvodnevnoj poseti severnom delu Kipra, rekao je da “trajno i održivo rešenje može biti jedino moguće” uzimanjem u obzir da su na ostrvu “dve odvojene države i dva odvojena naroda”.

“Međunarodna zejdnica će pre ili kasnije prihvatiti ovu stvarnost”, rekao je Erdogan poslanicima parlamenta severnog, turskog dela Kipra, uoči proslave 47. godišnjice invazije Turske koja je dovela do etničke podele ostrva.

Slanjem mirovnih trupa UN 1964. godine, Kipar je podeljen zbog međunacionalnih sukoba. Posle puča pristalica ujedinjenja Kipra s Grčkom, Turska je 1974. godine okupirala sever naseljen turskom manjinom i proglasila “Tursku Republiku Severni Kipar”. Turska je na okupirani sever ostrva doselila više od 35.000 vojnika s porodicama i druge naseljenike.

Savet bezbednosti UN je 1983. godine usvojio Rezoluciju kojom je secesija kiparskih Turaka označena nelegalnom.

Evropska unija, čiji je Kipar član, takođe isključuje mogućnost stvaranja dve nezavisne države na ostrvu.

Sa druge strane, Ankara i kiparski Turci navode da je sporazum o dve države jedini put ka miru pošto gotovo pedesetogodišnji pregovori o jačanju federacije nisu dali nikakav rezultat.

Predsednik Kipra Nikos Anastasijades opisao je Erdoganovu izjavu kao “očekivano ponavljanje neprihvatljivih pozicija Turske”.