Erdogan i Plenković čestitali Vučiću pobedu na izborima: Hrvatski premijer pozdravio i Orbana…

0
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

(Beta) – Predsednik turske Redžep Tajip Erdogan čestitao je danas u telefonskom razgovoru predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pobedu na izborima i poželeo mu da i dalje svojim radom doprinosi napretku i blagostanju Srbije.

Predsednik Erdogan je ovom prilikom izrazio nadu da će zajedno sa predsednikom Vučićem nastaviti da podstiče jačanje saradnje Srbije i Turske.

Predsednik Vučić se zhvalio, istakao značaj koje dobri odnosi sa Turskom imaju za Srbiju i njen ekonomski razvoj, kao i za mir i stabilnost u regionu i rekao da se nada ponovnom sastanku sa Erdoganom.

Čestitke Vučiću povodom pobede na predsedničkim izborima stigle su od zvaničnika brojnih zemalja među kojima su predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Češke Miloš Zeman.

Kako je saopšteno iz pres službe predsednika Srbije, izbornu pobedu Vučiču su čestitali hrvatski predsednik Zoran Milanović i albanski premijer Edi Rama i austrijski kancelar Karl Nehamer.

U ime kralja Bahreina Vučiću je čestitku uputio šeik Naser bin Hamad bin Isa al Kalifa, dodaje se u saopštenju.

Čestitke i od Plenkovića

Hrvatski premijer Andrej Plenković čestitao je Vučiću i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu na izbornim pobedama.

“Čestitao bih premijeru Viktoru Orbanu na uverljivoj pobedi i četvrtom mandatu koji je dobio od mađarskih građana kao i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj stranci koja je dobila ponovno većinsku podršku da formira parlamentarnu većinu i vladu”, rekao je Plenković.

On je rekao da mu je posebno što je za poslanika Narodne skupštine Srbije izabran Tomislav Žigmanov u ime DSHV-a i da je to jako važno za “promoviranje i zaštitu hrvatskih interesa u najvišem predstavničkom telu Srbije”.

“Verujem da ćemo zajednički raditi na unapređenju položaja Hrvata u Srbiji”, izjavio je Plenković.

Lider Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov potvrdio je danas da će biti poslanik u novom sazivu Skupštine Srbije i da je spreman na dijalog s nosiocima vlasti u državi u cilju uključivanja hrvatske manjine u procese odlučivanja.