Er Srbija učenicima naplatila po 7.500 dinara da violine unesu u avion, a onda su ih držali na podu

3
Screenshoot/N1

Na koji način se muzički istumenti mogu prevoziti u avionu? Pred let za Rim nekoliko učenica beogradske srednje muzičke škole i njihova profesorka, kako tvrde, imale su neprijatnu situaciju na niškom aerodromu.

Naime, njima je, kako kažu, bilo rečeno da u avion Air Serbia jedino mogu da uđu ako kutije sa instrumentima stave u predat prtljag i da same violine ponesu sa sobom za šta je bilo neophodno da plate dodatnu taksu od 7.500, prenosi N1.

Nije u pitanju koncert u vazduhu, već metoda prevoženja instrumenata sa kojom su se susrele pojedine srednjoškolke muzičke škole. Naime, one su svoje violine prevezle u Italiju na master klas tako što su ih tokom puta pridržavale nogama na podu aviona. U suprotnom im nije bilo dozvoljeno da ih u kutijama unesu u kabinu, tvrdi majka jedne od učenica.

“Nije im dozvoljeno da uđu u avion ukoliko ne plate taksu ili kartu za insrtumente. Prvo je rečeno 35.000, onda je rečeno da moraju da plate kao sedište u avionu za kutiju sa istrumentom i da ako neće da plate ne mogu da uđu u avion, znači praktično, neću da kažem ucena”, kaže majka jedne od učenica Mirjana Karanović.

Sagovornica N1 kaže i da su nadležni iz avio-kompanije učenicama rekli da kutije instrumenata ne mogu da budu smeštene u ručni prtljag, jer za to prelaze propisane dimenzije. Roditelji, pak, tvrde, da kutije zadovoljavaju odgovarajuće međunarodne standarde i da im nije jasno zbog čega je traženo da se za svaku violinu plati dodatna taksa od 7.500 dinara, a da se pritom instrumenti nebezbedno unesu u avion.

“Ovo se prvi put dešava da im neko uopšte naplaćuje bilo kakvu taksu ili bilo kakav iznos za unos istrumenata u kutijama u avion. Njima nije prva godina da idu na relaciji Beograd-Rim, one su putovale unazad nekoliko godina, niko im u Beogradu nije tražio da plate bilo kakvu nadokandu za to što ulaze sa istrumentima u avion”, dodaje Mirjana Karanović.

Na pitanje N1 zbog čega je učenicama i po kom pravilu naplaćena taksa za prevoz instrumenata, iz kompanije Air Serbia i niškog aerodroma Konstantin Veliki nisu odgovorili. Pravilnik dostupan na sajtu srpske avio-kompanije muzičke instrumente tretira kao specijalan prtljag. Predviđeno je da se instrumenti mogu nositi kao ručni ili kao predati prtljag, kao i da se može kupiti karta za posebno sedište za muzički instrument. Neophodno je instrumente spakovati u zaštitnu foliju, kako bi tokom transporta bili zaštićeni.

Iz propisa za ručni prtljag međutim, nije jasno po kom kriterijumu je za svaku od violina naplaćena taksa od 7.500 dinara. I zbog čega nije dozvoljeno da se instrumenti vredni i do nekoliko desetina hiljada evra, prevoze u sigurnosnim kutijama.

3 KOMENTARA

  1. Djubretari, sram ih bilo, sve vise odvracaju Srbe,od nacionaqlne kompanije,svojim sramnim ponasanjem

  2. Aprila putovao za Uzbekistan sa kolegom. Turski Avio-prevoznik.
    Gusle je čovek nosio u torbi , mekoj. Uz ručni prtljag uneo u avion, stavio gore u kasetu, i čak zahtevao da niko drugi ne stavi prtljag pored instrumenta što su svi ispoštovali. Ja gajde i frule strpao u veliki kofet bez ikakve prijavei papirologije i posebnih taksi. Sve bez problema prošlo. Jedino u Istmbuli, tražili da im objasnim zivotinjske delove u koferu vidljive na rengenu. Kažem Tulum ( naziv za Turske gajde ) uz osmeh pušten da nastavim put. Da dodam da je iz Uzbekistana jedan kolega do Grčke nosio sa sobom veliku tamburu poput Šargije i nije platio ni dinara, a stavio je na slobodno sedište do njega.
    srpska logika na delu, šta će nama neprijatelj, možemo i sami

  3. Bitno je naznačiti da je na sajtu avio kompanije Air Serbia jasno napisano: “Male muzičke instrumente možete nositi kao ručni prtljag ako su njihov broj, dimenzije i težina, zajedno sa zaštitnom kutijom…”. U sledećem odeljku napisano je: “Pošto muzički instrumenti mogu da budu veoma skupi i krhki PREPORUČUJEMO vam transport na dodatnom sedištu u avionu.”
    Ovo dokazuje da po pravilu nije OBAVEZNO kupiti dodatku kartu i da je naplata iste čista prevara koju treba ispitati.

Comments are closed.