Vanredno u sedam opština, Obrenovac, kažu, dobija struju i grejanje, ne očekuju se restrikcije

0
(BETAPHOTO/MRE SRBIJE/ZORAN PETROVIC/DS)

Situacija u zapadnoj Srbiji se polako normalizuje, posle obilnih snežnih padavina koje su izazvale velike probleme u energetskom sektoru i snadbevanju elektičnom energijom.

Vanredna situacija na snazi je u sedam opština – Arilju, Ivanjici, Lučanima, Novoj Varoši, Ljuboviji, Krupnju i Bajinoj Bašti.

Kvar na bloku A1 TENT-a Obrenovac je otklonjen noćas i građani su dobili struju i grejanje, potvrdio je za RTS predsednik te opštine Miroslav Čučković.

A kako je najavio EPS ne bi trebalo da bude restrikcija struje i nestašica.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je situacija u elektroenergetskom sistemu malo bolja nego juče, ali da je i dalje veoma ozbiljna.

Gde je vanredno

Vlažan i težak sneg pokidao je dalekovode i oborio bandere širom zemlje. Ekipe na terenu saniraju kvarove, a bez struje je trenutno oko 28.000 korisnika. Čiste se saobraćajnice po prioritetima i svi glavni pravci su prohodni.

Predrag Maslar, predsednik Opštine Arilje rekao je za RTS da je i u tom gradu proglašena vanredna situacija. Prema njegovim rečima, opština Arilje uspela je da očiste očisti puteve prvog i drugog prioriteta.

„Međutim, zaseočki putevi, nekategorisani su u problemu. Veliki sneg je pao za naše uslove i snežni nanosi od metar i po na nekim mestima, što mesne zajednice nisu mogle same da očiste, iako smo podelili raonike i gorivo. Morali smo da pribegnemo vanrednoj situaciji kako bi žiteljima pomogli da očiste sneg i da budu povezani sa glavnim putem“, rekao je Maslar.

Navodi da više od 48 sati preko 1.300 domaćinstava nema struje.

„Situacija je takva da je i to jedan od razloga što smo uveli vanrednu situaciju, kako bismo očistili prilaze trafo stanicama i pomogli zaposlenima u EPS-u. Na sreću nemamo težih situacija, bolesnih ljudi. Nadamo se da ćemo za 24 sata uspeti da normalizujemo stanje sa dodatnom mehanizacijom koju ćemo uvesti preko vanredne situacije“, rekao je Maslar.

Vanredna situacija je uvedena i u Bajinoj Bašti, kako bi angažovali svu raspoloživu mehanizaciju za čišćenje puteva da bi ekipe EPS-a mogle da otklanjaju kvarove. U toj opštini je 1.300 potrošača bez struje.

Zbog obilnih snežnih padavina osnovne i srednje škole u Krupnju neće raditi tri dana i prvi radni dan je 16. decembar.

Normalizovano je snabdevanje strujom u svih devet sela u Pocerini. Otklonjeni su kvarovi na delekovodima, a radnici elektrodistribucije rešavaju i manje probleme na niskonaponskoj mreži. Bez struje pojedina sela bila su i više od 24 sata. Svi putevi u Pocerini su prohodni.

Normalizovano grejanje u Obrenovcu

U Obrenovcu je od jutros normalizovano grejanje, od kada rade blokovi A1 i A2 u Termoelektrani “Nikola Tesla A”, a tokom dana se očekuje uključenje još jednog bloka od 350 megavata u TENT-u A, saopštila je “Elektrodistribucija Srbije”.

Dodaju da će se i u narednom periodu obezbediti dovoljne količine električne energije za građane i privredu Srbije i da se ne očekuju restrikcije ili nestašice.

Do problema na pojedinim područjima u Srbiji, kako je navedeno, došlo je samo u distributivnom sistemu Elektrodistribucije Srbije, koja posluje van sistema EPS-a.

Zbog problema sa ugljem natopljenim mokrim snegom i vodom u nedelju ujutru došlo je do zastoja u radu bloka A1, dok je blok A2 radio smanjenim kapacitetom.

Od tada se danonoćno radi na dopremanju novog uglja i osposobljavanju blokova u TENT A.

Hidro sektor EPS-a radi stabilno i hidroelektrane punim kapacitetom koriste raspoložive dotoke.

Ne očekuju se restrikcije

EPS navodi da će i u narednom periodu obezbediti dovoljne količine električne energije za građane i privredu Srbije i da se ne očekuju restrikcije ili nestašice.

Za informacije o stanju distributivne mreže, prekidima, kvarovima i područjima gde nema napajanja električnom energijom građani se mogu obratiti Elektrodistribuciji Srbije, koja od 31. decembra 2020. posluje potpuno van sistema Elektroprivrede Srbije.

Mihajlović: Da što pre izađemo iz krize, ozbljna situacija

Zorana Mihajlović ističe da je dobra vest da Obrenovac dobija grejanje i da se stanje popravlja, ali je i dalje veoma ozbiljno.

“Time se bavimo sve vreme. Jedan od uzroka krize jesu elementarne nepogodne, koje su naročito uticale na distributivni sistem. Od jutros je oko 30.000 korisnika bez napajanja električnom energijom, a 800 TS (trafostanica, prim. aut.) ne funkcioniše. Pre dva dana je bilo više od 136.000 korisnika i preko dve hiljade TS je bilo van sistema”, rekla je Zorana Mihajlović u Domu Narodne skupštine, na početku godišnje konferencije “Ekonomist – Svet u 2022”.

Mihajlovićeva je ponovila da su prioriteti prevazilaženje krize i stabilizacija elektroenergetskog sistema.

“Stvari se popravljaju, ali ima i drugih uzroka i faktora, ne samo nevreme, i bez obzira na razne komentare, i dalje stojim iza toga da je prvo potrebno da prevaziđemo krizu. Dajte da to rešimo, kriza je ozbiljna, uključila se cela država, sva ministarstva, ne samo Ministarstvo rudarstva i energetike, i zajedno radimo da sve probleme otklonimo. Kada to rešimo, svi drugi faktori na koje smo i ranije upozoravali naći će svoje mesto i pred Vladom i pred građanima”, izjavila je Zorana Mihajlović.

Na sednici su predstavljeni izveštaji o radu i problemima sa kojima se suočavaju EPS, EMS i EDS, koji su nastali zbog elementarnih nepogoda. Kako je rečeno, ekipe “Elektrodistribucije Srbije” su neprestano na terenu i do kraja dana se očekuje da budu otklonjeni kvarovi.

Kako je rečeno, intenzivno se radi na otklanjanju svih problema u proizvodnji električne energije u Termoelektrani “Nikola Tesla”.

Kada je reč o radu toplana, ekipe “Beogradskih elektrana” su na terenu i svi manji problemi i prekidi u isporuci toplotne energije biće rešeni do kraja dana.