Episkopski savet SPC: Nismo dogovarali obustavu litija, ali ispoštovaćemo diskriminatorne naredbe…

0
Fotografija: Igor Pavićević

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ispoštovaće nove pravne norme o zabrani verskih skupova na otvorenim javnim mestima, iako su, kako su rekli iz SPC, očigledno selektivne i diskriminatorne, prenose Vijesti.

Iz Episkopskog saveta SPC saopšteno je da su crkveni predstavnici o takvoj odluci u petak obavestili nadležne u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, sa kojima, kako navode iz SPC, nije dogovarana obustava litija, niti je njihova zabrana podržana.

Nacionalno koordinaciono telo u četvrtak je, zbog povećanja broja aktivnih slučajeva COVID 19, donelo odluku o zabrani verskih skupova na otvorenim javnim mestima, osim na površinama koje pripadaju verskim objektima.

“Vodeći računa o opštem zdravlju, i telesnom i duhovnom, Crkvenim opštinama u Crnoj Gori kao organizatorima molitvenih litija je upućena instrukcija da područne jedinice Uprave policije neodložno obaveste o obustavi ranije prijavljenih litija za 28. jun”, rekli su iz SPC.

Oni su pozvali verni narod da se u isto vreme okuplja na molebane u svojim hramovima i u hramovnim portama, jer verski obredi u crkvama, manastirima i na površinama koji im pripadaju nisu i “nikako ne mogu biti zabranjeni”.

“Naša molitvena litija na ovaj način kao verski obred traje i trajaće do Hristove pobede! Posebno, do promene bezakonog, neustavnog i diskriminatornog ”Zakona””, navodi se u saopštenju.

Iz SPC su rekli da će neprestano ponavljati da je dužnost Crkve da, poštujući telesno, ipak prvenstveno štiti duhovno zdravlje vernog naroda i svih ljudi, a posebno kada su i dalje na snazi diskriminatorne i neustavne odredbe Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

“Lekari koji se, zajedno sa vernim narodom i građanima, ovih dana masovno bore protiv koronavirusa, ali i protiv virusa bratomržnje, bezakonja i nepravde, najbolje znaju da telesno ište i duhovno zdravlje čoveka i da jedno bez drugoga ne ide”, kazali su iz SPC.

Oni smatraju da je prvi uslov za sveopšte zdravlje spokojstvo i osećaj prisutnosti elementarne slobode, pravde i jednakosti za svakog čoveka, čega je “ponajviše nedostajalo i sve više nedostaje u Crnoj Gori”.

Iz SPC navode da zdravstvene vlasti oličene u Ministarstvu zdravlja, nisu zabranile javne priredbe (zabavne, muzičke i slične događaje na otvorenom prostoru), kao ni ostale vidove javnih okupljanja.

U SPC ocenuju da to najnovije mere najviše osporava i delegitimiše u svakom, a posebno u pravnom smislu, što su, kako navode, već uočili ne samo članovi njihovog Pravnog savjeta, nego i stručni predstavnici civilnog sektora.

“U tom pogledu, zabrinjava i to što se predsedniku Crne Gore i takozvanog SUBNOR-u Crne Gore ”preporučuje” odlaganje ranije najavljenih javnih okupljanja, a Crkvi se litije kao mirna javna okupljanja izvan pravoslavnih hramova i manastira izričito zabranjuju”, rekli su iz SPC.