Episkop Teodosije o svetinjama i “komšijama Albancima”: “Daj Bože da jednom shvate…”

2
Fotografija: Igor Pavićević

(Beta) – Episkop raško prizrenski Teodosije izjavio je da će Srpska pravoslavna crkva učiniti sve što je u njenoj moći da sa vlastima Srbije i međunarodnim predstavnicima pomogne da se sačuva srpska baština i da Srbi sa kosovskim Albancima žive u miru, poštujući jedni druge.

“Ali, u slučaju negiranja našeg identiteta, prava i sloboda uvek ćemo biti tu da podignemo smireno, ali i odlučno, naš glas i borimo se za očuvanje naših svetinja i opstanak vernog naroda na ovom prostoru”, rekao je episkop Teodosije u intervjuu za Jedinstvo.

Kako je dodao, svetinje su održale Srbe ne samo na Кosovu i Metohiji, nego svuda gde žive, i zato uz reči ‘Ne damo svetinje’ brane sve svoje i ne posežu za onim što pripada drugima.

Na pitanje o napadima na bratiju manastira Visoki Dečani i srpsku duhovnu baštinu na Kosovu i Metohiji, on je rekao da to “nažalost, nije ništa novo”.

“Već 22 godine naša Crkva hrabro odoleva svim tim napadima, klevetama ali i otvorenim izlivima mržnje. Mi se trudimo da na to ne uzvratimo istom merom, već trpljenjem i pouzdanjem u Boga, da će ‘oni koji ne znaju šta rade’ shvatiti da time najviše sebi prave štete”, rekao je Teodosije.

Dodao je da su svetinje duhovni svetionici ne samo za srpski narod, već i za sve koji žive na tom prostoru.

“Daj Bože da naše komšije Albanci to jednom shvate i razumeju”, rekao je episkop Teodosije.

2 KOMENTARA

  1. Izgleda da ih sokoli ova vezba NATO: ocistili Amerima cizme par puta, pa se primili da ruse i pale srpske manastire, verujuci da ih cuva ”Milosrdni andjeo.” Sada im siri krila nad Albanijom…

  2. Gde ste bili kada se Albancima dešavale takve stvari u ime srpskog naroda i SPC, morate shvatiti da kada se nešto loše desi morate reagovati i jače i brže ako je to u vaše ime. To važi za sve nacionaliste sa svih strana, jer se jedino tako brani čist obraz svog naroda.

Comments are closed.