Episkop Nikanor prokleo LBGT populaciju: Poverenica ga najoštrije osudila

1
Printscreen/YouTube/ K1 Televizija

(Beta) – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je osudila pozivanje na fizičko nasilje, diskriminaciju i mržnju u govoru episkopa banatskog Nikanora, koji su preneli mediji i društvene mreže.

„Izražavanje mišljenja i ideja kojima se poziva na mržnju i nasilje prema pripadnicima LGBTI zajednice i vređa dostojanstvo bilo koga na osnovu porekla ili nacionalne pripadnosti, nedopustivo je i zakonom zabranjeno“, rekla je Janković u pisanoj izjavi.

Ona je navela da je „teško shvatljivo da, bez obzira na dogme i kanonska pravila, ovakve opasne reči izgovara čovek čiji je poziv izmedju ostalog širenje tolerancije i razumevanja“.

„Poštujući autonomiju Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica i verska osećanja gradjana i gradjanki Srbije, govori crkvenih velikodostojnika treba da ostanu u okviru verskih pitanja i da ne prelaze u pitanja tekovina demokratskih društava, medju kojima je jedno od najvažnijih poštovanje ljudskih prava i sloboda“, poručila je Janković.

Prema njenim rečima, „posebno treba imati u vidu činjenicu da je govor izneo visoki crkveni velikodostojnik, čija reč ima posebnu težinu i utiče na formiranje javnog mnjenja, zbog čega je obaveza uzdržavanja od govora mržnje još naglašenija“.

„Poštovanjem tudjih različitosti, pokazujemo i koliko poštujemo sami sebe i ono za šta se borimo i zalažemo“, istakla je Janković.

1 KOMENTAR

  1. E baš mi ih žao. Dok su ćutali i gledali svoja posla, niko ih nije ni pominjao. Kako su počeli da talasaju i šetaju, mnogima su se smučili. Pa šta hoće, da mi udju u kuću, smatrajući to njihovim pravom. E ne može. Bravo pope.

Comments are closed.