Epilog suđenja u Rusiji: Američka košarkašica osuđena na devet godina zatvora

0
EPA-EFE/JOE GIDDENS

Sud u Moskvi osudio je američku košarkašku zvezdu Britni Grejner zbog optužbi za posedovanja kanabisa i osudio je na devet godina zatvora i novčanu kaznu od milion rubalja u presudi koja bi mogla da dovede do razmene zatvorenika sa Sjedinjenim Državama, piše Gardijan.

Suđenje se privodi kraju skoro šest meseci od hapšenja košarkašice na moskovskom aerodromu i naknadnog pritvora. To je slučaj koji je dostigao najviše nivoe američko-ruske diplomatije.

Rusko tužilaštvo tražilo je prethodno pred sudom u Himkiju zatražilo zatvorsku kaznu od devet i po godina za američku košarkašicu.

Advokati dvostruke olimpijske šampionke su tokom suđenja ponovili njenu tvrdnju da nije imala zločinačke namere i da je ulje kanabisa dospelo u torbu jer se na brzinu pakovala.

Oni su za svedoke pozvali članove njenog ruskog kluba za koji igra van sezone u NBA ligi, koji su govorili o njenom karakteru, a priložili su pismeno svedočenje lekara koji je rekao da joj je prepisao kanabis za lečenje bolova.

Takođe, rečeno je da je Grajner nenamerno u Rusiju donela to ulje, pošto ga je koristila kao lek dok je boravila u Arizoni, gde je legalizovana marihuana u medicinske svrhe.

Tužila Nikolaj Vlasenko rekao je da je košarkašica namerno donela kanabis u Rusiju.