Epilog suđenja Elizabet Holms i priče o jednoj od najvećih svetskih prevara: Porota proglasila krivom vlasnicu Teranosa po četiri tačke optužnice…

0
EPA-EFE/PETER DASILVA

Elizabet Holms, osnivačica Teranosa, proglašena je krivom po četiri od 11 optužbi za prevaru, čime je završeno suđenje o aferi koja je potreslaSilicijumsku dolinu i odnosi se na pogrešne korake, sada je i utvrđeno, nepostojeće kompanije za testiranje krvi.

Porota je proglasila Holmsovu krivom po nekoliko optužbi – uključujući zaveru sa ciljem prevare investitora – nakon dramatičnog dana u kojem su porotnici istakli da su dugo bili u statusu kvo po tri tačke sa kojima se Holmsova suočila.

U ponedeljak, sedmog dana većanja, porota je rekla američkom okružnom sudiji Edvardu Davilu da nije u stanju da postigne jednoglasnu presudu po te tri optužbe. Kao odgovor, Davil ih je ohrabrio da dalje raspravljaju, ali su se porotnici kasnije vratili i doneli konačnu odluku, prenosi Gardijan.

Dok je sud čitao konačnu presudu, osnivačica Teranosa je pognula glavu. Njen partner Bili Evans je u ranijim trenucima pokazivao uznemirenost, ali je delovao smireno tokom čitanja presude.

Holms je proglašena krivom po četiri tačke optužnice – jednoj tački za zaveru sa ciljem prevare investitora i tri tačke za prevaru protiv investitora.

Holms je u međuvremenu oslobođena po tri tačke optužnice, uključujući jednu koja se odnosila na zaveru za prevaru pacijenata i dve optužbe vezane za pacijente koji su dobili netačne rezultate testova.

Jedna optužba je odbačena ranije na suđenju, a za preostale tri optužbe porota nije donela presudu.

Presuda je zapečatila izuzetan uspon i pad Holmsove i mogla bi imati široke posledice po tehnološku industriju.

Napustivši studije na Univerzitetu Stenford, osnovala je kompaniju čija je vrednost procenjena na devet milijardi dolara, zbog navodnog uvođenja revolucije u postavljanje dijagnoze bolesti.

Sa samo nekoliko kapi krvi, Teranos je obećavao da njegov test Edison može brzo da prepozna stanja kao što su rak i dijabetes bez neprijatnog bockanja iglama.

Ali već 2015. godine, šavovi su počeli da pucaju i u roku od svega godinu dana, a Holms je raskrinkana kao prevarantkinja. Ti testovi su, međutim, često bili netačni, a u nekim slučajevima je lažno pokazano da ljudi imaju HIV ili rak prostate, kažu tužioci.

Tehnologija kojom se hvalila uopšte nije funkcionisala, a 2018. godine, kompanija koju je osnovala, raspala se.

Holmsova je u medijima bila “novi Stiv Džobs”, krasila je naslovnice velikih časopisa, bila glavna zvezda naučnih konferencija.

Holmsovoj (37) sada preti kazna zatvora, iako datum izricanja presude nije određen. Ona se izjasnila da nije kriva i očekuje se da će uložiti žalbu.