Epilog akcije kosovske policije u Mitrovici: Jednomesečni pritvor petorici uhapšenih zbog šverca

0
Printscreen/YouTube/Radio Kontakt Plus

Dva dana posle incidenata na severu Kosova i Metohije – odnosno u severnom delu Kosovske Mitrovice, Zvečanu i Zubinom potoku – a nakon akcije interventne jedinice kososvske policije, situacija je mirna, a sudske vlasti u Prištini su odredile jednomesečni pritvor za petoricu muškaraca koji su uhapšeni u akciji protiv šverca.

Incidenti na severu Kosmeta, a pretežno u severnom delu Kosovske Mitrovice, započeli su kada su pripadnici kosovske policije za ekonomski kriminal i carine u sredu ujutru zatvorili više prodavnica u severnom delu Kosovske Mitrovice i okolnim mestima, kako bi, kako su saopštili, sprečili krijumčarenje robe.

Stanovnici na severu Kosmeta su reagovali i kamionima i vozilima blokirali pojedine gradske raskrsince i ulice. Policija je u toku akcije pokušala da rastera blokade u severnom delu Mitrovice i okupljenje građana srpske nacionalnosti suzavcima i šok bombama, a deo okupljenih građana je uzvratio kamenicama. Ubrzo je došlo i do pucnjave i upotrebe vatrenog oružja.

Pritvor je određen četvorici Albanaca iz Peći, južnog dela Mitrovice i Prištine i jednom Bošnjaku iz severnog dela Kosovske Mitrovice. Oni se terete za izvršenje krivičnog dela učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe u vezi sa krivičnim delima šverc robe, utaje poreza i zabranjene trgovine, prenosi portal Kosovo onlajn.

U akciji kosovske policije su uhapšene još tri osobe.

U akciji je uhapšeno ukupno osam osoba. Dvojica Albanaca iz severnog i južnog dela Mitrovice i Srbin iz severnog dela grada.

Poternica je raspisana za još 10 osoba.