Epidemiološko stanje najbolje u poslednjih nekoliko meseci, uskoro kreće i vakcinacija mlađe populacije: Koronavirus pod kontrolom u Sloveniji

0

(Beta) – U Sloveniji je u poslednja 24 sata sedam osoba preminulo od posledica kovid-19, ali su ti i drugi epidemiološki podaci najbolji u poslednjih nekoliko meseci, a sledeće nedelje će početi vakcinacija mlađeg stanovništva.

Sa 2.406 PCR testova potvrđeno je 289 infekcija ili 12 odsto, što je najmanji udeo pozitivnih nalaza od 12. oktobra prošle godine, dok se 499 ljudi nalazi u bolnicama, čime je ispunjen jedan od uslova za dalje ublažavanje protivepidemijskih mera, prenela je Hina.

Trenutno je na odeljenjima intenzivne nege 129 kovid pacijenata, a prosečan broj dnevnih infekcija na nedeljnom nivou pao je na 619, dok je do sada vakcinisano 251.755 osoba, ili 23 odsto populacije.

Zahvaljujući poboljšanju epidemiološke situacije, od ponedeljka će hoteli sa više od 60 soba moći da ponude smeštaj u više od polovine kapaciteta pod uslovom da su gosti preboleli kovid-19 u poslednjih 6 meseci, da su vakcinisani ili imaju negativan test na koronavirus.

Zahvaljujući sve boljem snabdevanju vakcinama, vlada je najavila da će vakcinacija mlađih kategorija stanovništva početi sutra, iako će starije i rizičnije grupe i dalje imati prednost, dok do sada mlađi od 50 godina nisu mogli da se vakcinišu.