(Beta) – Epidemiološka situacija u Čačku je „veoma teška“ i zdravstveni sistem u poslednjih sedam dana „trpi stravičan pritisak na svim poljima“, rekao je danas novnarima rukovodilac Radnog tima za praćenje korona virusa epidemiolog Mihailo Luković.

On je istakao da su kapaciteti u bolničkim paviljonima koji su pretvoreni u kovid odeljenja u potpunosti popunjeni i da su trenutno u njima hospitalizovana 204 pacijenta, što je najviše od početka epidemije korona virusa.

Prema poslednjim rezultatima testova koji su pristigli u čačanski Zavod za javno zdravlje, u Moravičkom okrugu, koga čine Čačak, Ivanjica, Gornji Milanovac i Lučani korona virusom su zaražene 134 osobe, rečeno je agenciji Beta u Zavodu.

U Čačku su korona virusom zaražene 64 osobe, u Gornjem Milanovcu 19, u Lučanima 12 i u Ivanjici 39 osoba.

U Zavodu za javno zdravlje nisu precizirali koliko je uzoraka bilo na analizi.

„Epidemiološka situacija u Pčinjskom okrugu izrazito nepovoljna i poprima zabrinjavajući karakter“

Virus ne miruje ni u Pčinjskom okrugu. U pojedinim opštinama je vanredna situacija, a u Vranju je na snazi gotovo pet meseci.

Prema današnjim podacima Štaba za vanredne situacije u vranjskim kovid bolnicama hospitalizovana su 84 pacijenta, a slobodno je još 66 postelja. Kovid bolnica u Surdulici je gotovo popunjena.

Dr Slađan Stanković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju rekao je da je epidemiološka situacija u Pčinjskom okrugu izrazito nepovoljna i poprima zabrinjavajući karakter zbog visokog procenta novoobolelih, prenosi RTS.

„Prema proseku od subote, u Pčinjskom okrugu 67 je novoobolelih, od 157 testiranih. Najviše je na području opštine Preševo – 33, u Vranju 12, u Bujanovcu osam, u Vladičinom Hanu sedam, u Surdulici ćetiri, dva u Bosilegradu i jedan u Trgovištu“, rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, u svim opštinama se registruje obolevanje.

„U svim uzrastima ima obolevanja, i kod školske dece i kod preškolske dece“, istakao je Stanković.

Dodao je da je u Surdulici u domu za stare obolelo 27 korisnika i 11 zaposlenih.

„Nažalost, preminula su četiri osobe, korisnika tog doma. Što se tiče prihvatilišta u Vranju tu ima 13 obolelih, osam zaposlenih i pet korisnika. Tamo se svakodnevno prati epidemiološka situcija. Epidemiolške mere su sprovedene u obe ustanove. Ova situacija nalaže da držimo odstojanje, da izbegavamo kontakte, jer je krajnje neizvesna epidemiološka situacija“, istakao je Stanković.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.