“Epidemiološka situacija u Vojvodini teška, sa tendecijom daljeg pogoršanja…”

0
Foto: Profimedia

Biro za odnose s javnošću Pokrajinske vlade saopštio je da epidemiološka situacija u Vojvodini može da se okarakteriše kao “izuzetno teška sa tendencijom daljeg pogoršanja”.

Kako je saopšteno, prema informacijama Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u pokrajini je trenutno registrovan 15.651 aktivni slučaj infekcije koronavirusom, dok se na bolničkom lečenju nalazi 1.335 obolelih. Najteža situacija je u Novom Sadu, zbog velikog broja pacijenata sa izuzetno teškom kliničkom slikom, navodi se u saopštenju. 

Deo Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici za vikend je pretvoren u kovid centar i samo za dva dana popunjen je sa dve trećine ukupnog kapaciteta, pa se u toj ustanovi trenutno leče 74 pacijenta.

“Broj novozaraženih u Vojvodini raste iz dana u dan, opterećujući tako zdravstvene radnike, a celokupni zdravstveni sistem stavlja se u iskušenje da će kapaciteti zdravstvenih ustanova biti nedovoljni da prime sve pacijente kojima je pomoć neophodna”, upozorava se u saopštenju. 

Dodaje se da je dodatni problem to što je u ovom trenutku u Vojvodini oboleo 681 zdravstveni radnik, tako da veliki obim posla obavlja mali broj ljudi. U saopštenju se navodi da je u Zrenjaninu kritična situacija, gde se dodatni kapaciteti obezbeđuju i u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Melencima, pošto su Specijalna bolnica za plućne bolesti i Opšta bolnica u Zrenjaninu gotovo potpuno popunjene.

Kritična situacija je i u Južnobanataskom okrugu, sa skoro popunjenim bolničkim kapacitetima opštih bolnica u Pančevu i Vršcu, kao i u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Beloj Crkvi, a sve veći broj obolelih i hospitalizovanih se beleži i u opštim bolnicama u Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Subotici i Somboru, piše u saopštenju.

“Zbog svega toga ponovo apelujemo na građane Vojvodine da se ponašaju savesno i odgovorno i da se pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava zdravstvenih i epidemioloških stručnih službi. U suprotnom, zdravstveni sistem Vojvodine neće biti u mogućnosti da pomogne svima kojima je pomoć neophodna što bi prouzrokovalo nesagledive posledice po svakog pojedinca i društvo u celini”, upozorava se u saopštenju.

Gradski štab za vanredne situacije u Novom Sadu danas je zabranio okupljanje više od pet osoba na javnim zatvorenim i otvorenim prostorima, uz obaveznu fizičku distancu od minimum metar i po. U svim trgovinskim i ugostiteljskim objektima odlukom Gradskog štaba ograničen je broj prisutnih na po jednu osobu na četiri kvadratna metra.

Od 23. novembra do 7. decembra na teritoriji Grada Novog Sada zabranjeno je organizovanje svečanosti, sportskih i drugih manifestacija, sem sportskih takmičenja bez publike.

Javno gradsko saobraćajno preduzeće Novi Sad usluge javnog prevoza u gradskom, prigradskom i međumesnom prevozu, organizovaće tako da popunjenost kapaciteta mesta za stajanje u vozilu ne bude veća od 50 odsto u odnosu na dozvoljeni broj stajaćih mesta u vozilu, kao i da se poveća broj autobusa u saobraćajnim “špicevima”.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500