Epidemiološka situacija u Nišu ‘složena’, problem što se mladi okupljaju, festivali odloženi

0
(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV)

Štab za vanredne situacije Niša ocenio je danas da je epidemiloška situacija “složena” i da sve zdravstvene ustanove rade u punom kapacitetu jer je povećan broj pacijenata.

Stanje, rečeno je u saopštenju, posebno otežava to što u Niš svakodnevno stižu pacijenti iz drugih gradova na jugu i istoku Srbije.

“Klinički centar Niš je dobro snabdeven svim neophodnim medicinskim i zaštitnim materijalom i u ovom trenutku raspolaže dovoljnim kapacitetima za smeštaj novoobolelih. Medjutim, mora se raditi i na obezbedjivanju novih smeštajnih kapaciteta, za slučaj pogoršanja situacije”, navedeno je u saopštenju Gradskog štaba.

Članovi Štaba su ocenili da “ogromna većina gradjana” poštuje propisane mere, posebno korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i u javnim objektima.

Ali, “nepoštovanja i dalje ima, i prema takvima se moraju preduzeti zakonom predvidjene mere”, ukazano je u saopštenju u kojem se navodi da je inspekcijskim organima izdat nalog da strože kontroliše poštovanja naloženih mera.

Štab je ocenio da naročito okupljanje mladih napolju tokom noći predstavlja veliki rizik zbog širenja epidemije i najavio “posebne mere, u prvom redu edukativne”.

Odlukom gradskog Štaba privremeno je zabranjen rad robnih pijaca, ali ne i auto-pijace, cvetne pijace i zelenih pijaca.

Štab je ocenio da zbog epidemije ne postoje uslovi za održavanje festivala i drugih priredbi što znači odlaganje Džez festivala Nišvil koji je trebalo da bude 7-16. avgusta i Filmskih susreta planiranih za 24-30. avgust.

(Beta)