Epidemiolog: “Ukinuti kontrolni PCR test posle 14 dana za lakše slučajeve koronavirusa”

0
Foto. Profimedia

Epidemiolog Radovan Čekanac, član Štaba za vanredne situacije u Kraljevu, smatra da za obolele od koronavirusa sa lakšom kliničkom slikom treba ukinuti kontrolni PCR test posle propisanih 14 dana, jer oni posle dve nedelje “ne predstavljaju maltene nikakvu opasnost, i u rangu su asimptomatskih slučajeva”, prenosi N1.

“Na taj način bismo mogli da uštedimo i kadrovske i materijalneresurse, a opet, s druge strane, imali bismo bolji podatak novoregistrovanih slučajeva, brže bi nam stizali uzorci i mogli bismo bolje i pravovremeno da procenjujemo epidemiološku situaciju”, ocenio je Čekanac.

Dodao je da je dovoljan lekarski kontrolni pregled kod “lica sa lakšom kliničkom slikom, koja se nalaze u samoizolaciji”. 

“Ali zadržao bih testiranje hospitalizovanih teških bolesnika. Jedan od uslova za njihov otpust iz bolnice bio bi negativan PCR test”, rekao je Čekanac u N1 Studio Live. 

On je pojasnio da kada kaže kontrolni lekarski pregled misli na klinički nalaz.

“Ako se pacijent dobro oseća, nema nikakvih problema, krvna slika je u redu, najčešće ti lakši ne osećaju simptome nakon par dana. I ako dolazi do zaražavanja u porodici, prvo bih se vratio na mere samoizolacije. Mnogi ih ne poštuju, ne samo u kućnim uslovima, nego su primećeni da se šetaju po gradu”, kaže Čekanac.

Istakao je da “praktično posle 14 dana ti zaraženi ne predstavljaju nikakav rizik za dalje zaražavanje, a nakon tri nedelje zanačajno se smanjuje broj tih testiranih koji su pozitivni”.

“Imamo slučajeve da se do šest-sedam nedelja zadržava pozitivan nalaz, ali smatram da te osobe nemaju razloga za brigu, posebno ako nemaju nikakve simptome”, ocenio je epidemiolog.

On je ukazao da i negativni pacijenti treba da se pridržavaju svih mera, “jer imamo slučajeve da smo nakon šest-sedam nedelja zabeležili ponovna oboljevanja”.

Upozorio je da na teritoriji Kraljeva ima između pet i deset puta više asimptomatskih slučajeva od registrovanih.

“Ako danas imamo 1.100 zaraženih, ja množim sa osam, to je onda oko devet hiljada. Ako uzmemo u obzir da Kraljevo ima 126.000 stanovnika, prokuženost je oko 8,5 odsto.

Rekao je i da bi voleo da čuje i mišljenje svojih kolega o svojoj teoriji, ali i da bi “voleo da metodom slučajnog uzorka, ode u grad i testira 100 mladih”, ukazujući da bi sigurno među njima pronašao 15-20 asimptomatskih slučajeva.

Istakao je da su mladi u najvećem riziku zbog “slobodnijeg ponašanja”.

“Mnogi su čuli za bolest infektivna mononukleoza – bolest dubokog poljupca. Mislim da je to način na koji se najčešće prenosi korona kod mladih”, rekao je Čekanac.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, u Kraljevu je danas od ukupnog broja testiranih, polovina opet bila pozitivna, iako je taj broj u prethodna dva dana bio nešto manji.

Kako je naveo dopisnik N1 iz Kraljeva ono što u predstojećem periodu može predstavljati problem je što Veterinarski institut iz Kraljeva više ne radi analize, već ih radi laboratorija u Batajnici.

On navodi da nema informacije zašto je došlo do tog zastoja, ali da je Štab za vanredne situacije u Kraljevu saopštio da je to privremeni zastoj zbog materijala koji su potrebni da bi se uradile analize.