Epidemiolog Tiodorović: Nadamo se da će u maju biti mnogo više sunca, a da ćemo do tada biti jedinstveni. Znamo šta treba da radimo…

0
Beta - Xiao Yijiu/Xinhua via AP

Na konferenciji za štampu na kojoj se građanima povodom širenja koronavirusa obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govorili su i stručnjaci, a jedan od doktora, epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da je svima potrebno jedinstvo i poverenje u zdravstveni sistem.

“Danima smo aktivni 24 sata. Morali smo da napravimo analizu svih kontakata koje je dama (Nišlijka koja se zarazila) napravila. Važno je naglasiti da najveći broj obolelih osoba završi sa blagom zdravstvenom slikom, ali i da te osobe sa blagom slikom mogu da se kreću i da prenose virus. Takav je slučaj bio sa tom damom”, započeo je izlaganje Tiodorović.

“Mi u ovom trenutku znamo – 24 kontakta. Proces će prirodno teći dalje. Normalno je da bude novih kontakata i oboljenja”, objasnio je on.

Govorio i o uredbi vlade o zabrani ulaska stranih državljana iz određenih zemalja, a rekao je i da je istina “da smo sproveli uredbu vlade da se putnicima iz nekih zemalja čak i zabrani izlazak iz aviona”.

On je građane zamolio za poverenje.

“Pokažite da imate više poverenja u zdravstvene i državne strukture, makar više nego građani Italije. Molimo medije kao posrednike u tome, da ljude obavestite i da ljudi budu smireni i da im se sve potanko objašnjava onako kako mi to radimo. Znamo šta treba raditi u ovakvim situacijama. Isto što smo mi uradili sa ove 24 osobe. Dvadeset je pregledano i pušteno, četvoro je zbrinuto i mogu reći da je troje sasvim dobro”, rekao je epidemiolog.

Tiodorović je zaključio da je svim državljanima Srbije potrebno jedinstvo kako bi se sve ovo prebrodilo.

“Moramo biti jedinstveni da bismo bez velikih problema došli do maja kada očekujemo više sunca i ultraljubičastih zraka, za koje su i kolege iz Kine naglasile da će pomoći u smanjenju broja obolelih i preminulih…”