Epidemiolog: “Situacija u Tutinu i dalje loša, poslednjih dana postoji trend poboljšanja…”

0
Foto: Profimedia

Epidemiološka situacija u Tutinu je i dalje loša, ali poslednjih dana postoji trend poboljšanja tako da se nadamo da će stanje uskoro biti normalizovano, izjavio je danas epidemiolog Doma zdravlja u tom gradu Mithat Eminović.

On je kazao da se građani ponašaju odgovornije, da se ranije javljaju lekarima i da, za razliku od pre desetak dana, većina njih ima blažu kliničku sliku.

“U poslednja 24 sata kovid ambulanti obratilo se 96 pacijenata, uradjeno je 78 radiografija pluća, a 15 osoba ima upale, ali blaže. Serološki su testirane 63 osobe, a 20 je bilo pozitivno na korona virus. Počeli smo da vršimo i PCR testiranje, a brisevi su uzeti od 44 pacijenta i čekaju se rezultati”, rekao je Eminović.

Naveo je da je osmoro pacijenata, sa težom kliničkom slikom, transportovano u Opštu bolnicu u Novom Pazaru, dok su ostali, uz prepisano terapiju, upućeni na kućno lečenje.

Tutin je danas obišla ekipa vojnih lekara, koju su činili epidemiolog, infektolog i pulmolog, na čelu sa komandantom poljske bolnice u Novom Pazaru potpukovnikom Predragom Krstićem.

Oni su se sastali sa predstavnicima lokalne samouprave, zdravstvenim radnicima, a obišli su i Centar za azil i Dom za smeštaj lica sa smetnjama u razvoju.

“Te dve ustanove ostale su bez lekara, a osobe smeštene u njima bez zdravstvene nege. U domu 80 osoba ima simptome, izolovani su i poštovane su epidemiološke mere. Serološki su testirani i svi nalazi su negativni. Danas su ih pregledali vojni lekari, prepisali adekvatnu terapiju i za pojedine naložili da im bude uradjen PCR test”, rekao je Eminović.

Dodao je da je u Centru za smeštaj azilanata izolovano petnaestak osoba, uglavnom mladjih, sa blagim simptomima, kao i da se njihovo zdravstveno stanje prati.

On je kazao da Dom zdravlja u Tutinu trenutno raspolaže dovoljnom količinom opreme, ali da im problem može predstavljati postojanje samo jednog rendgen aparata čiji je vek trajanja pri kraju.

(Beta)