Epidemiolog Radovanović: “Teško državi koja zavisi od klubova, vlasnici neće propasti, zna se ko vodi noćne klubove…”

3
Foto Đorđe Kojadinović

“Treba pogledati šta su druge zemlje uradile, zabranile su rad noćnih klubova i barova, to je razumna mera i to prvo treba da usledi”, smatra epidemiolog u penziji prof. dr Zoran Radovanović.

 On kaže da je trenutno stanje posledica nepreduzimanja mera.

“Država da nam kaže šta je politika, da li su se opredelili za tiho prokužavanje, jer iznenađujuća je pasivnost, po podacima ispada da smo u prvoj nedelji novembra imali više zaraženih nego za 17 nedelja na početku. Na početku pandemije podaci su bezočno krivotvoreni, mnogostruko, krajem marta je predsednik rekao da će groiblja biti puna, a bilo je 85 zaraženih. Sada je skoro 3.000. Znamo da su falsifikovani podaci, a izgleda da su današnje cifre bliže realnosti. Sklonost države i štaba je da se igraju brojkama i prikazuju nam smo deo”, rekao je za N1 epidemiolog Radovanović. 

Smatra i da je nepoverenje u narodu toliko da su i Krizni štab i političari izgubili svaki kredibilitet.  Na pitanje šta bi trebalo preduzeti, Radovanović kaže da treba pogledati druge zemlje. 

“Zabranile su rad noćnih klubova i barova, to je razumna mera i to prvo treba da usledi. Ja sam o tome već pisao i kritikovali su  me kako to ne mislim o ekonomiji. Teško državi koja zavisi od klubova, vlasnici neće propasti, zna se ko vodi noćne klubove”, dodaje.  

Naglašava da su to strateške odluke i da mora “sva pamet zemlje” da se uključi. 

“Ekonomisti da izmere sve i štetu, da vidie koji je gubitak ako se striktno sprovode mere. Ne možete da obmanjujete javnost i kažete da nemate zakonski okvir. Taj zakon postoji, po njemu je suzbijana variola vera, daje vlastima mogućnost da sprovode rigorozne mere. Promenjen je zakon i ništa neće da se promeni”.  

Kako kaže, problem je jer postoji nezadovoljstvo među lekarima. 

“Doktori iz Ujedinjeni protiv kovida požrtvovano rade i teško im pada što rade u uslovima koji čine život mnogo gorčim, biće još reakcija. Mora da se razjasni, da se podvuče crta i da se kaže bićemo pošteni prema građanima, reći ćemo stvarnu situaciju”.  

Poručuje i da je mera zaštitne maske poznata decenija, a u kojoj meri štiti zavisi od mnogo činilaca.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

3 KOMENTARA

  1. Тешко здравственом систему коме ће затварање ноћних клубова решити пандемију.

Comments are closed.