Slovenačke epidemiologe brine trend rasta novozaraženih koronavirusom u zemlji, ali i drugim državama u Evropi. Oni su upozorili na potrebu striktnog pridržavanja propisanih mera kako bi se izbegao scenario da epidemiološka situacija izmakne kontroli i dođe do eksponencijalnog rasta novoinficiranih i, posledično, poteškoća u ekonomoskom, zdravstvenom i obrazovnom sistemu, prenosi Jutarnji list.

„Nošenje maski, održavanje distance i dezinfekcija ruku u svakodnevnom životu moraju biti naša nova realnost jer bez toga ne možemo napred, niti je moguće smanjiti štetu“, rekao je na konferenciji za novinare epidemiolog dr Milan Krek, direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje Slovenije (NIJZ).

On je, komentarišući 55 novozaraženih koronavirusom u poslednja 24 sata na teritoriji Slovenije, rekao da je to podatak zbog kog je prošle noći loše spavao, da je sada povećana šansa daljeg potencijalnog širenja virusa, kao i da je došlo do rasta novoinficiranih na 100.000 stanovnika u poslednje dve nedelje, koji sada iznosi 23 novoobolelih dnevno, što Sloveniju svrstava u „žutu“ zonu.

Krek je dodao da je slična situacija sa rastom broja zaraženih i u susednoj Italiji, Mađarskoj i drugim državama, te da su trenutno samo dve evropske države u tzv. „zelenoj“ zoni s manje od deset slučajeva na 100.000 stanovnika.

„Kod 14 novozaraženih izvor infekcije je nepoznat, jer nisu otkrili svoje kontakte“, rekao je dr Krek, upozorivši da je to neodgovorno prema celom društvu.

„Nošenje maski predstavlja novu realnost u sadašnjoj situaciji, isto kao izbegavanje fizičkog kontakta“, rekao je dr Krek.

„Nema više klasičnog rukovanja ili grljenja, s tim je u novoj realnosti gotovo“, dodao je on.

https://www.nstore.rs/product/edicija-velike-biografije-srpske-kontroverze-tri-knjige-za-samo-499-dinara/
https://www.nstore.rs/product/letnja-akcija-edicija-velike-biografije-za-samo-900-dinara/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.