Epidemiolog Đurić: Na delu je histerija. Vlast je u junu promovisala da je epidemija završena…

2
Foto: Printscreen Youtube / Kanal 9

Epidemiolog Predrag Đurić, s novosadskog Univerziteta, izjavio je danas da je u Srbiji na delu “histerija” u vezi s pandemijom COVID-19 i ocenio da je to posledica gubitka poverenja građana u odluke vlasti.

“Veštačka pauza je nastala u junu. Vlast je promovisala da je epidemija završena. Organizovani su masovni događaji, utakmice, maturske i apsolventske večeri”, rekao je Đurić u Fejsbuk emisiji Nezavisnog društva novinara Vojvodine “Kad virus preuzme kontrolu”.

Po njegovim rečima, vlast treba da izadje pred javnost s pravim brojevima.

“Bez poverenja građana u politički i zdravstveni sistem, svaka mera je sporna”, kazao je Đurić i dodao da je epidemija otkrila hronične probleme zdravstva i države.

On je rekao da pandemija neće prestati uskoro.

Dodao je da građani treba da pomognu stručnom delu Kriznog štaba da se oslobodi straha od vlasti.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić rekao je da je vlast u Srbiji “loš roditelj” jer je prvo uvela rigorozne mere za stanovništvo u borbi protiv epidemije, a potom ih je potpuno relaksirala.

“Da nije bilo izbora, ne bi bilo bujanja epidemije”, kazao je Panić i ocenio da je poverenje izmeĐu vlasti, struke i graĐana ključno, ali je u Srbiji “značajno poljuljano”.

“Ne vidim želju, volju i nameru vlasti da se to reši, a građani su trenutno u kolektivnoj psihozi”, ocenio je on.

Po njegovim rečima, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, svojim medijskim nastupima je izazvao “bunt građana”.

Panić je rekao da je zdravstvo u Srbiji “siroče” i zatražio smenjivanje ministra Zlatibora Lončara, za koga je rekao da se ne razume u svoj posao.

“Zdravstveni radnici su izgubili poverenje u vlast i u Ministarstvo” zdavstva, kazao je Panić i naveo da je od početka epidemije umrlo 18 lekara i stomatologa, od čega se 15 zarazilo na radnom mestu.

Dodao je da je sada stanje s medicinskom opremom “nešto bolje” i poručio vlasti da mora da nauči da “sluša struku”.

Novinarka iz Novog Pazara, Amela Bajrović, kazala je da su građani morali da “vrisnu da bi ih neko čuo” i dodala da je situacija u tom gradu i dalje teška, ali je atmosfera znatno bolja, zbog velike solidarnosti.

Po njenim rečima, predizborni skupovi su uticali na bujanje epidemije u Sandžaku.

“Vlast iz nedelje u nedelju sve više vredja ovaj jadni, napaćeni narod. Hoćemo da čujemo istinu, kakva god bila”, poručila je Amela Bajrović.

Voditelj emisije, Darko Šper, uputio je na kraju javni apel demonstrantima i policiji da obrate pažnju na novinare i da ih tokom protesta ne ugrožavaju dok rade.

“Ukoliko novinara ne bude na ulicama, nećete znati šta se dešava”, upozorio je Šper.

NDNV je serijal emisija “NDNV Media Hub” pokrenuo početkom aprila povodom privođenja članice UO NDNV-a i novinarke portala Nova.rs Ane Lalić.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Sve ove treba da je sramota da na ovakav nacin komentarisu sta se uradiloo ili sta je receno od strane Vlasti , a nigde ih nije bilo da pomognu u prvom naletu pandemije, da mesto urade za ovaj narod.Molim sve te dusebriznike da u moje ime nista ne govore, ja nisam u psihozi, ja odakem zahvalnost nasim doktorima jer nisu dozvolili da im pacijenti leze u hodnicima bolnica kao sto je to bio slucaj u Spaniji, ili u Belgiji gde suse stari odricali respiratora u korist mljadjih jer ih ta drzava nije imala itd, itd.

Comments are closed.