Epidemiolog Delić iz Kragujevca: Imali smo 16. maja ukupno 68 zaraženih, a sada 99 u jednom danu. Alarmantna je situacija…

0
Foto: Profimedia

“Nalazimo se u piku drugog talasa sa najvećim brojem obolelih koji beležimmo od kada pratimo epidemiju virusa kovid 19 na teritoriji grada”, rekao je epidemiolog Predrag Delić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, a preneo N1.

Delić je ocenio da je epidemiološka situacija u gradu alarmantna i da je rekord sa 99 novozaraženih u nedelju ekstremno zabrinjavajući.

“Kragujevac je 16. maja imao 68 ukupno zaraženih, dok sad imamo 99 u jednom danu, tako da se epidemiološka situacija u Kragujevcu može smartrati alarmantnom, a opasnost od virusa COVID-19 ekstremno velikom”, rekao je Delić.

U Kragujevcu je u nedelju registrovano rekordnih 99 novozaraženih virusom COVID-19. Do sada su ukupno registrovana 564 inficirana pacijenta. U kućnoj izolaciji je 669 osoba. U Kliničkom centru Kragujevac (KCK) hospitalizovano je 65 obolelih od virusa korona, a na respiratorima se nalazi 6 osoba.

Delić je podsetio da je u nedelju do ponoći ukuno urađeno 296 uzoraka od kojih je 126 bilo pozitivno, od toga u Šumadijskom okrugu 117 – u Kragujevcu 99, Kniću 9, Aranđelovcu 6, Batočini 2 i u Lapovu 1. Kragujevac je u subotu 27. juna proglasio vanrednu situaciju na celoj teritoriji grada i uveo niz restriktivnih mera za sprečavanje širenja zaraze čiji se efekti, po Delićevim navodima, ne mogu očekivati tako brzo.

“Da bi te mere donele boljitak potrebno je izvesno vreme, ali se nadam da ćemo, uz puno poštovanje svih propisanih mera, za dve, tri nedelje, moći da očekujemo pad broja obolelih”, predvideo je Delić.

On je apelovao na građane Kragujevca da poštuju sve propisane mere, kako bi sebe i druge zaštitili od transmisije virusa koji je sada “mnogo prisutniji nego ranije”.

“Neophodno je nošenje maski, pranje i dezinfekcija ruku, redovno provetravanje i dezinfekcija prostorija i obavezno držanje fizičke distance. Moramo biti svesni da je virus među nama i da se moramo prevashodno sami štititi”, poručio je Delić.

On je podsetio da je na početku drugog talasa virus dijagnostikovan uglavnom kod mladih ljudi, da je njihova klinička slika bila izuzetno blaga i da nije zahtevala hospitalizaciju.

“Sada se virus širi i na druge populacije, tako da su posebno ugroženi stariji ljudi i hronični bolesnici, zbog čega je neophodno da se svi zajedno potrudimo da epidemiju što pre suzbijemo”, rekao je Delić.