Epidemija u Sloveniji i zvanično okončana: “Dobra saradnja vlasti i opozicije…”

1
Foro: Profimedia

U poslednja 24 sata u Sloveniji su testirane 264 osobe, a nije potvrđen nijedan novozaraženi, niti je bilo novih smrtnih slučajeva, objavila je slovenačka vlada čime je zvanično proglašen kraj epidemije u toj državi, prenosi N1.

To je treći dan za redom bez ijednog slučaja nove zaraze ili smrti, a u bolnicama je još samo šest osoba koje se leče od kovida-19, dok su do sada 292 otpuštene kao izlečene.

S današnjim danom u Sloveniji je i zvaničnpo proglašen kraj epidemije koronavirusa, s time da neke mere, poput držanja socijalne distance i nošenja maski gde distanciranje nije moguće ostaju na snazi.

Ograničenja i dalje važe za održavanje masovnijih javnih okupljanja.

Zahvaljujući dobroj epidemiološkoj slici od ponedeljka se otvaraju veći hoteli i drugi smeštajni kapaciteti za turiste, velnes i fitnes centri, kao i bazeni.

Osim toga, uz propisano fizičko distanciranje učesnika, mogu se opet održavati i javni događaji, ali s najviše 200 osoba. Istovremeno, počinje i nastava u školama za sve osnovce, a prvi ispiti za maturante održani su već krajem ove nedelje.

Od sledeće nedelje na snazi je nova odluka kojom je ukinuta do sada obvezan karantin za ulazak u Sloveniju za niz kategorija, među njima i za neke kategorije državljana trećih država izvan EU.

Prvi slučaj zaraze novim koronavirusom zabeležen je u Sloveniji 4. marta, a epidemiju je dan pre stupanja na dužnost vlade Janeza Janše proglasila stara vlada Marjana Šareca 12. marta. Ukupno je potvrđeno 1.473 slučaja zaraze, uz 108 preminulih.

“Nova vlada je na epidemiju dobro reagirala, a na početku i odlično sarađivala s opozicijom”, rekao je u razgovoru za “Delo” predsednik Slovenije Borut Pahor.

1 KOMENTAR

  1. “To je treći dan za redom bez ijednog slučaja nove zaraze ili smrti.” И одјавили су епидемију ! После три дана. Наши “кризноштабовци” кажу, тек после 28 дана, са идентичним резултатима, имају намеру да ураде исто !

Comments are closed.