Epidemija malih boginja u Zimbabveu: “Preminulo više od 150 dece”

0
EPA-EFE/AARON UFUMELI

Najmanje 157 dece preminulo je od malih boginja u Zimbabveu, a prijavljeno je više od 2.000 infekcija širom zemlje, saopštila je vlada te zemlje.

Broj slučajeva obolevanja od malih boginja u Zimbabveu je brzo rastao otkako su vlasti u toj južnoafričkoj državi saopštile da je prva infekcija zabeležena ranije ovog meseca, a prijavljeni smrtni slučajevi su se skoro udvostručili za manje od nedelju dana, prenosi Glas Amerike.

“Od 15. avgusta, kumulativni brojevi širom zemlje porasli su na 2.056 slučajeva i 157 smrtnih slučajeva”, rekla je ministarka informisanja Monika Mutsvangva na brifingu za novinare posle nedeljnog sastanka vlade.

Mutsvangva je poručila da će vlada intenzivirati vakcinaciju i pozvala se na specijalne zakone koji joj dozvoljavaju da povlači novac iz nacionalnog fonda za nesreće “kako bi se suočila sa vanrednim situacijama”.

Ministarka je dodala da vlada treba da se angažuje sa tradicionalnim i verskim vođama kako bi pridobila njihovu podršku za kampanju vakcinacije, ističući da većina žrtava nije vakcinisana.

Ministarstvo zdravlja je ranije za izbijanje epidemije okrivilo okupljanja crkvenih sekti.

Virus morbila uglavnom napada decu i ostavlja najteže komplikacije uključujući slepilo, otok mozga, dijareju i teške respiratorne infekcije.

Simptomi su crveni osip koji se prvo pojavljuje na licu i širi se na ostatak tela.

Nekada veoma česta bolest sada se može sprečiti vakcinom.

U aprilu je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila da se Afrika suočava sa eksplozijom bolesti koje se mogu sprečiti zbog kašnjenja u vakcinaciji dece, pri čemu se broj obolelih od morbila povećao 400 odsto.