Epidemija jača, britanski soj dominira: U Sloveniji nagli rast broja zaraženih i hospitalizovanih

0
Profimedia

(Beta) – U Sloveniji je pogoršana epidemiološka situacija, što stručnjaci pripisuju sve većoj dominaciji engleskog soja virusa među novozaraženima.

U toj zemlji je u poslednja 24 sata potvrđen 981 novi slučaj zaraze, a devet osoba je preminulo.

Dok je početkom februara samo dva do tri odsto ukupno zaraženih na području Ljubljane imalo englesku, zarazniju varijantu virusa, u prvoj nedelji marta je taj procenat porastao na 30 odsto, pokazao je monitoring otpadnih voda na području Ljubljane, navedeno je danas na vladinoj konferenciji za novinare.

U poslednja 24 sata od 5.022 testirana infekcija je potvrđena kod 981 osobe, uz udeo pozitivnih testova od 19,5 odsto, prenela je Hina.

Od prošle nedelje raste broj hospitalizovanih kovid pacijenata, posle jednomesečnog smanjivanja broja obolelih kojima je potrebno bolničko lečenje, kad je od kraja januara do kraja febuara njihov broj bio skoro prepolovljen, rekao je Robert Carotta, koordinator za bolničke kapacitete u epidemiji kovida-19.

Juče su hospitalizovana čak 72 pacijenta, a ukupno je u bolnicama 507 osoba, prvi put posle dve nedelje broj je opet iznad 500, potvrdio je Carotta.

Broj aktivnih slučajeva i dalje je visok – 10.874, kao i sedmodnevni prosek dnevno zaraženih, koji iznosi 834.

Sa devet preminulih u poslednja 24 sata ukupan broj žrtava kovid-19 od početka epidemije povećao se na 3.985.