EP i dalje traži novac koji je neopravdano koristila Marin Le Pen

0
EPA-EFE/VICTOR LERENA

(Beta-AFP) – Evropski parlament (EP) će nastaviti da traži povratak novca koji je neopravdano koristila Marin Le Pen (Marine) dok je bila poslanik, a koju je Služba EU za suzbijanje prevara (OLAF) optužila za proneveru javnog novca, saopšteno je danas u Briselu.

“EP se obratio OLAF-u pošto je otkrio neprivalnosti” pripisane liderki francuske ekstremne desnice i još trojici bivših poslanika, naveo je izvor blizak OLAF-u i dodao da je u pitanju neopravdano korišćenje 617.000 evra.

Isti izvor je dodao da će EP narednih nedelja tražiti povrat novca.

O tom slučaju je pisao francuski informativni sajt Medijapar (Mediapart), dok je parisko tužilaštvo 11. marta potvrdilo da je dobilo izveštaj OLAF-a u kojem se optužuje Le Penova.

Dokument, u čiji je uvid imao Medijapar, odnosi se na novčane naknade koje mogu da koriste političke grupacije u sklopu mandata poslanika u EP.

Medjutim, Marin Le Pen i njeni saradnici su taj novac koristili u političko-nacionalne svrhe, za lične troškove i za finansiranje nekih komercijalnih kompanija bliskih Le Penovoj stranci Nacionalno okupljanje (RN) i parlamentarnoj grupi ekstremne desnice – Evropa, nacija i sloboda (ENL) u EP.

Ostala tri bivša člana Evropskog parlamenta umešana u taj slučaj su Žan-Mari Le Pen (Jean-Marie) (otac Marin Le Pen), njen bivši partner Luj Alio (Louis Aliot) i Bruno Golniš (Gollnisch), član nacionalne kancelarije RN i ENL.

OLAF, koji je istragu pokrenuo 2016. godine, optužuje Marin Le Pen da je proneverila više od 600.000 evra, od kojih lično oko 137.000 evra javnog novca EP dok je bila poslanik EP-a od 2004. do 2017. godine.

Francusko tužilaštvo sa svoje strane je pokrenulo krivični postupak protiv Le Penove zbog sumnje za fiktivna radna mesta u EP-u. Ona je u toj aferi osumnjičena za proneveru javnog novca i saučeništvo.

Ta najava OLAF-a i otkriće Medijapara dolazi u nezgodnom trenutku za Marin Le Pen, koja je zajedno sa odlazećim predsednikom, centristom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) ušla u drugi krug predsedničkih izbora koji će biti održan 24. aprila.