Englezi imaju Šekspira, Francuzi Molijera, Rusi Gogolja, mi imamo Nušića

0

Pred publikom Centra za kulturu Smederevo, sinoć su svečano otvoreni “Nušićevi dani”, koji se 38. put za redom održavaju u čast našeg čuvenog komediografa Branislava Nušića. U Smederevu je Nušić proveo veliki deo svoga života, koga je potom i ovekovečio u svojim delima.

– Šta je nama, njegovim Smederevcima, ostavio naš Ben Akiba, veliki patriota, komediograf, orator, pesnik, konzul, smederevski dečarac koji je po Provaliji lovio štiglice, a oštrim okom beležio likove koji će postati paradigme mnogih epoha?  Ovekovečio je Gospođu ministarku, inače našu sugrađanku, koju danas igraju najvrsnije glumice Srbije i drugih evropskih zemalja. Ovekovečio je i naš grad u Autobiografiji, ostavio nam pravo da se dičimo svojim zaista specifičnim, prepoznatljivim smederevskim humorom, reči su članice Gradskog veća zadužene za kulturu, turizam i informisanje Maje Ćirković, koja je svečano otvorila festival, i tom prilikom naglasila:

– Englezi imaju Šekspira, Francuzi Molijera, Rusi Gogolja, mi imamo Nušića.

Na spomenik Branislava Nušića, vence je na početku svečanosti položila zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić, članica Gradskog veća Maja Ćirković, direktor Centra za kulturu Smederevo Dragoljub Martić i sekretar Danijela Stojković. Ispred Nušić fondacije polaganju venaca su prisustvovali Miodrag Mija Ilić i Nebojša Nušić, kao i delegacija Kola srpskih sestara i predstavnici Osnovne škole Branislav Nušić.  


Izložbu “Sva lica srpskog diplomate Branislava Nušića” u organizaciji Centra za kulturu Smederevo i Fondacije Nušić, otvorila je koautorka izložbe Milena Šećerović.

Organizatori festivala su odali počast nedavno preminulom reditelju i nekadašnjem ministru kulture, Bratislavu Braci Petkoviću, koji je bio član stručnog žirija, a potom i selektor “Nušićevih dana”. O Branislavu Nušiću i njegovoj bogatoj karijeri govorio je Miodrag Mija Ilić koji je istakao da je za života uvek bio patriota posvećen društvu kojem pripada. Uporedivši ga sa Bratislavom Bracom Petkovićem, istakao je važnost nedavno preminulog reditelja i njegovih dela za nasu celokupnu kulturnu baštinu. Kroz svoja dela i njihovu režiju Braca je uspešno prikazivao različite svetove satkane u jedan Beograd, koji više nikada neće biti isti.

Sinoć je izvedena predstava Beogradskog dramskog pozorišta “Divlje meso”, u režiji Jagoša Markovića, kojom je zvanično otvoren festivalski program manifestacije. Već danas će posetioci “Nušićevih dana” biti u prilici da od 20 časova u Centru za kulturu Smederevo pogledaju predstavu “Ožalošćena porodica” u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice, po motivima istoimene komedije Branislava Nušića. Nušićevi dani traju do nedelje, 20. Juna.