Engleski klubovi bojkotuju društvene mreže, a Čelsi zabranio jednom navijaču dolazak na stadion u narednih 10 godina: Novi vid borbe protiv rasizma

0
Profimedia

 (Beta) – Fudbalski klub Čelsi zabranio je danas svom navijaču prisustvo utakmicama u narednih 10 godina, pošto je na društvenim mrežama postavio antisemitsku poruku.

Klub je u saopštenju naveo da je posle završetka sudskog postupka u februaru, sproveo sopstvenu istragu i odlučio da jednoj osobi zabrani dolazak na utakmice Čelsija u narednih 10 godina.

“Svi u Čelsiju su ponosni što su deo raznolikog kluba. Naši igrači, osoblje, navijači i posetioci dolaze iz širokog spektra porekla, uključujući i Jevrejsku zajednicu i želimo da obezbedimo da se svi osećaju bezbedno, vrednovano i uključeno. Nećemo tolerisati bilo kakvo ponašanje navijača koje šteti tom cilju”, naveo je Čelsi u saopštenju.

Takodje, Mančester junajted je zabranio dolazak na utakmice za šest svojih navijača, pošto su na društvenim mrežama vredjali fudbalera Totenhema Son Hjun Mina, po završetku utakmice u Premijer ligi 11. aprila.

Klub sa Old Traforda saopštio je da je otkrio povećanje od 350 odsto zlostavljanja svojih igrača na društvenim mrežama od septembra 2019. godine.

Fudbalski savez Engleske i klubovi pokrenuli su akciju bojkota društvenih mreža u znak protesta protiv rasističkih uvreda na račun igrača. Akciji su se priključili brojni mediji, kao i sportisti koji se ne bave fudbalom, medju kojima i sedmostruki šampion Formule 1 Luis Hamilton.

Bojkot će početi popodne i trajaće do ponedeljka kasno uveče.