Engleska i Austrija proglasile zaključavanje, u Španiji protesti protiv novih mera: Novi negativni rekordi širom Evrope

0
Foto: Profimedia

“Najgori dan od početka pandemije” postao je standard u naslovima medija, a menja se samo naziv zemlje o kojoj je reč. Srbija je danas ponovo oborila negativan rekord po broju zaraženih sa više od 1.800 novih slučajeva, a nestabilna epidemiološka situacija je i u regionu, kao i širom Evrope.

Premijer Velike Britanije proglasio je drugo zaključavanje na teritoriji Engleske koje će trajati od 5. novembra do 2. decembra. Građani će moći da napuštaju svoje domove samo u slučaju odlaska na posao, u školu ili na fakultet, u prodavnicu, na zdravstveni pregled ili u slučaju da žele da vežbaju na otvorenom.

Novi “lokdaun” objavljen je nekoliko sati nakon što je objavljeni da je u Ujedinjenom Kraljevstvu zabeleženo više od milion zaraženih koronavirusom od početka pandemije, prenosi CNN.

“Moramo da delujemo jako brzo kako bismo sprečili dalji jesenji nalet virusa”, rekao je Džonson na konferenciji za medije.

Džonson se obratio javnosti nakon što su u javnost prethodno procureli dokumenti i najave o mogućem zaključavanju zemlje.

Prvobitni plan je bio da se odluka o zaključavanju saopšti u ponedeljak.

Zbog novog strogog zaključavanja zatvoriće se pabovi, restorani i “manje bitna preduzeća”, uključujući i frizerske salone i teretane.

Škole, univerziteti i vrtići će i dalje ostati otvoreni.

Vlada apeluje na građane da odlože sva “nebitna putovanja”, mada će i dalje biti dozvoljeno putovanje u inostranstvo zbog posla, pod uslovom da se pri povratku pridržavaju mera samoizolacije koje su propisale engleske vlasti.

Mere će se primenjivati samo u Engleskoj. Severna Irska, Vels i Škotska naknadno će odlučiti da li će uvoditi karantin.

Austrija je takođe proglasila zaključavanje.

“Od utorka 3. novembra Austrija se ponovo zatvara”, poručio je u popodnevnim satima austrijski kancelar Sebastijan Kurc, a prenose austrijski mediji.

Prema novim merama, uvodi se i policijski čas, što znači da građani ne smeju da napuštaju stanove od 20.00 do 06.00.

Otkazuje se većina događaja. Restorani i kafići se zatvaraju, a većina objekata sa zabavnim sadržajima takođe će biti zaključana u narednih mesec dana. Vlada je uvela stroga ograničenja u vezi sa za privatnim okupljanjima.

Kako je Kurc poručio, kompanije koje zbog novonastale situacije moraju da budu zatvorene, dobiće paket pomoći u iznosu od 80 odsto prodaje koje su ostvarili u istom periodu prošle godine.

U Nemačkoj je zabeleženo 19.059 novih slučajeva, a od početka pandemije je prijavljeno 518.753 slučajeva, objavio je Institut Robert Koh. 

Od posledica virusa u poslednja 24 sata preminulo je 103 osobe, pa je broj smrtnih slučajeva od početka pandemije porastao na 10.452.

Poljska, Mađarska i Ukrajina takođe su potvrdile rekordni broj novozaraženih, a Grčka zatvara restorane i barove u žarištima na najmanje mesec dana, iako se koronavirus u toj zemlji ne širi jednakom brzinom kao u ostatku Evrope.

Poljska je danas potvrdila 21.897 novih slučajeva i  ponovo zabeležila dnevni rekord, peti dan zaredom. Uz to, u zemlji se odvijaju protesti protiv presude Ustavnog suda o gotovo potpunoj zabrani abortusa.

Mađarska je potvrdila rekordnih 3.908 novih slučajeva, a broj hospitalizovanih prvi put je prešao 4.000, objavila je vlada.

Preminula je još 51 osoba, a od početka pandemije ukupno 1.750. 

Ukrajina je prijavila rekordnih 8.752 slučajeva koroanvirusa u poslednja 24 sata, objavile su zdravstvene vlasti.

U toj zemlji, ukupno je zaraženo 387.481 osoba.

Zaraza koronavirusom nastavila je da se širi i u Češkoj gde je potvrđeno 13.605 novozaraženih i 216 preminulih, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja u subotu. U zemlji s 10,7 miliona stanovnika, od početka pandemije, virus je potvrđen kod 323.673 osoba, dok je od posledica COVID-19 preminulo 3.078 ljudi.

Rusija je u subotu potvrdila 18.140 novih slučajeva, uključujući 4.952 u Moskvi. Od početka pandemije, Rusija je zabeležila 1.618.116 zaraženih. U poslednja 24 sata preminule su 334 osobe, a ukupan broj smrtnih slučajeva blizu je 28.000.

Slovačka je započela ambicioznu operaciju testiranja svih stanovnika starijih od 10 godina, ali predsednica Suzana Čaputova misli da je to “neizvodivo”, javlja BBC.

Operacija testiranja četiri miliona ljudi trebalo bi da se sprovede u naredna dva vikenda. 

Belgija je u subotu takođe prijavila novi rekordan broj novozaraženih, dan nakon što je vlada objavila da će dodatno pooštriti restrikcije.

Po belgijskom institutu “Sciensano”, u utorak je potvrđeno 21.448 novozaraženih koronavirusom.

Belgija ima 11 miliona stanovnika i spada među zemlje s najviše zaraženih u Evropi u odnosu na populaciju.

Protesti protiv mera širom Španije

U više gradova širom Španije tokom prethodne noći izbili su sukobi između policije i demonstranata koji su protestovali protiv novih restrikcija uvedenih zbog pandemije koronavirusa, izvestili su danas španski mediji.

Neredi su izbili u Barseloni, Bilbau, Burgosu, Santanderu, Valensiji i Leonu. Po medijskim izveštajima, povređeno je 29 policajaca i sedmero učesnika protesta, a 32 osobe su uhapšene.

U mnogim slučajevima, kako prenosi Jutarnji list, nasilje su, čini se, pokrenule krajnje desničarske organizacije i huligani.

Oni su na policajce bacali cigle, palili kante za smeće i opljačkali nekoliko prodavnica. Uhapšeno je 12 osoba. Slični incidenti dogodili su se i u drugim gradovima.

Španija je jedna od zemalja koje su najpogođenije pandemijom koronavirusa. Parlament je u četvrtak odobrio produženje vanrednog stanja na nacionalnom nivou do 9. maja, a više regija zatvoreno je za putovanja.

Stanovnici Katalonije nemaju dozvolu da napuse svoje gradove tokom vikenda. Mnogi gradovi, uključujući i Barselonu, uveli su policijski čas tokom noći.

Škole i vrtići su i dalje otvoreni, ali su restorani, pozorišta, bioskopi i teretane zatvoreni.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-459-od-29-oktobra/