EMA razmatra podatke o Merkovom leku protiv kovida: “U najkraćem mogućem roku…”

0
SOPA Images / ddp USA / Profimedia

(Beta-AP) – Agencija Evropske unije za lekove (EMA) danas je počela da preispituje podatke vezane za Merkovu pilulu za lečenje kovida-19 kako bi što pre mogla da da mišljenje zdravstvenim vlastima država 27-članog bloka koje žele da počnu sa primenom pre zvaničnog odobrenja.

EMA je navela u saopštenju da će dati “preporuke širom EU u najkraćem mogućem roku kako bi pomogla nacionalnim vlastima da odluče o mogućoj ranoj upotrebi leka, na primer, u hitnim slučajevima”.

Agencija sa sedištem u Amsterdamu će dati preporuke dok još traje detaljna procena molnupiravira.

Molnupiravir, je prvi je antivirusni lek za kovid koji se uzima kao pilula, a ne injekcijom ili intravenozno.

Merkova pilula za kovid-19 čeka na reviziju američke Uprave za hranu i lekove (FDA) nakon što je pokazala snažne početne rezultate.

Velika Britanija je prošle nedelje postala prva zemlja koja je dala zeleno svetlo za upotrebu ovog leka.

Britanska agencija za lekove i medicinska sredstva saopštila je da je odobrila tabletu za starije od 18 godina koji imaju blagi ili umereni oblik korona virusa i bar jedan dodatni faktor rizika za dobijanje težeg kovida, poput gojaznosti, starosti, dijabetesa ili srčanih bolesti. 

U Sjedinjenim Državama, FDA je zakazala javni sastanak kasnije ovog meseca za reviziju molnupiravira. Kompanija je u septembru izvestila da je njen lek smanjio stopu hospitalizacije i smrti za 50 odsto.

Lek cilja enzim koji korona virus koristi da se reprodukuje, ubacujući greške u njegov genetski kod koje usporavaju sposobnost širenja i preuzimanja ljudskih ćelija.

Zbog takvog genetskog uticaja, pojedini nezavisni eksperti dovode u pitanje da li bi lek potencijalno mogao da izazove mutacije koje dovode do urodjenih mana ili tumora.