Eliot Pejdž sa Oprom Vinfri: Tranziciona hirurgija mi je spasila život

0
Hahn Lionel/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Transrodni kanadski glumac Eliot Pejdž izjavio je u intervjuu za Opru Vinfri da mu je tranziciona hirurgija gornjeg dela tela spasila život, piše BBC.

Zvezda filma „Džuno“ govorio je o tome kako je javno istupio kao transrodni muškarac.

Vinfri je rekao da je bilo „od ključne važnosti“ da obznani svoju tranziciju u trenutku kada se transrodna zajednica suočava sa „užasnim reakcijama“.

Ovo je Eliotov prvi televizijski intervju od kada je najavio promenu pola u otvorenom pismu koje je postavio na društvenim mrežama u devembru, 

Kanadski glumac (34) je rekao da mu je hirurški zahvat na gornjem delu tela pomogao da se „verovatno po prvi put osetim dobro u svom telu“.

Zahvat je podrazumevao uklanjanje tkiva grudi. Pejdž kaže da mu je operacija dala novu energiju „zato što je takvo oslobađajuće iskustvo“.

„Ne samo da mi je promenila život, verujem da ga je i spasila, i da je tako za mnoge druge ljude. Pravo transrodnih osoba na zdravstvene usluge je pod napadom i teško ga je ostvariti“, rekao je on, misleći na niz zakona donetih u državama SAD koji sprečavaju mlade transrodne osobe da dobiju određene terapije.

Tokom intervjua Pejdž se rasplakao na pitanje šta mu je u vezi promene pola donelo najveću radost.

„Male stvari“, poput nošenja muške majice, odgovorio je.

„Kad izađeš iz tuša sa peškirom oko struka, gledaš se u ogledalu i pomisliš ‘to sam ja’“, rekao je Pejdž.

Glumac je bio nominovan za Oskara za ulogu u filmu „Džuno“ iz 2007, a glumio je i u serijalu „Eks-men“.

Pejdž je 2014. godine objavio da je gej, a istaknuti je zagovornik prava LGBT zajednice.