Elektromobilnost u porodičnom pakovanju: prvi pogled na novi EQB

  0
  Mercedes-EQ, EQB, 2021

  Mesto za sedam osoba

  Kao sedmosed (opciono), novi EQB nudi prostor za mnoge porodice i širok spektar transportnih potreba. To mu daje izuzetan položaj među električnim vozilima. Dva sedišta u trećem redu mogu da koriste osobe do 1,65 metara visine, a moguće je i staviti dečije sedište u treći red.

  Kompaktan spolja, prostran unutra

  Mercedes-EQ, EQB, 2021;

  Novi EQB (dužina/širina/visina: 4684/1834[1]/1667[2] milimetara) nudi dosta prostora i maksimalan kapacitet prtljažnika od 1710 litara2, zahvaljujuću dugom međuosovinskom rastojanju GLB (2829 milimetera). Nagib naslona u drugom redu može se standardno podesiti u nekoliko faza, a ovaj red ima opciju uzdužnog podešavanja od 140 millimetara.

  Treći potpuno električni model u 2021. godini

  Dok prvi primerci EQA 250 (NEDC kombinovana potrošnja električne energije: 15.7 kWh/100 km; kombinovana CO2 emisija: 0 g/km) pristižu u evropska dilerstva, prezentovan je novi EQS namenski dizajniran, potpuno električni član porodice S-Klase, istovremeno verzija novog modela EQB za kinesko tržište imaće svoj debi u Šangaju. Proizvodiće se u Pekingu, a na tržište Kine dolazi kasnije tokom godine. Evropska verzija će takođe biti pokrenuta ove godine, a u SAD EQB stiže 2022. godine. Potrošnja električne energije modela EQB 350 4MATIC u Evropi prema NEDC: kombinovana električna potrošnja: 16.2 kWh/100 km; kombinovana CO2 emisija: 0 g/km, domet 478 km; WLTP: kombinovana električna potrošnja: 19.2 kWh/100 km; kombinovana CO2 emisija: 0 g/km, domet 419 km.

  Kompaktna vozila postaju električna

  EQB će biti prvo potpuno električno vozilo koje će se proizvoditi u mađarskoj fabrici u Kečkemetu. Do sada su tamo sa proizvodne trake silazile plug-in hibridne verzije modela CLA i CLA Shooting Brake. Plug-in hybrid verzija A-Klase će se takođe proizvoditi u Kečkemetu – pored nemačke fabrike Mercedes-Benz u Raštatu, gde se proizvodi i EQA.

  Kupci imaju izbor

  EQB  će uključivati nekoliko modela sa pogonom na prednje točkove i sa pogonom na sva četiri točka, različitih snaga – neki od njih I sa više od 200 kW – uz baterije korisnog kapaciteta počev od 66.5 kWh. U planu je i verzija sa velikim dometom.

  Dizajn elektroestetike (Estetika elektro dizajna)

  EQB interpretira filozofiju Mercedes-EQ dizajna poznatog kao Progressive Luxury na karakterističan način. Karakteriše ga tipična Mercedes-EQ crna rešetka hladnjaka sa centralno postavljenom zvezdom. Još jedna prepoznatljiva dizajnerska karakteristika električnih Mercedes-EQ vozila je neprekidna svetlosna traka napred i pozadi.

  Navigacija sa Električnom Inteligencijom

  Standardna Navigacija sa Električnom inteligencijom doprinosi lakom rukovanju EQB-om u svakodnevnom životu. Ona izračunava najbrži put do odredišta, uzimajući u obzir maksimalnu snagu punjenja i trajanje mogućih zaustavljanja zbog punjenja. Pored toga, Navigacija sa Električnom Inteligencijom osigurava da se visokonaponska baterija po potrebi dovede do optimalne temperature punjenja pre planiranog zaustavljanja zbog punjenja.

  “Green power” u standardu

  Pomoću sertifikata porekla visokog kvaliteta, Mercedes-Benz garantuje da se energija iz obnovljivih izvora dovodi u mrežu stanica za punjenje struje koje koriste Mercedes me Charge. Sa Mercedes me Charge mrežom, kupac može da puni vozilo na više od 200,000 stanica za punjenje širom Evrope.

  Novi EQB: elektromobilnost u porodičnom pakovanju

  Potpuno električni kompaktni SUV sa do 7 sedišta slavi svoju premijeru u Kini

  Štutgart/Šangaj.  Bilo da je reč o maloj ili proširenoj porodici: kao sedmosed, novi EQB nudi prostor za mnoge porodice i širok spektar transportnih potreba. To mu daje izuzetan položaj ne samo u kompaktnom segmentu, već i među električnim automobilima. Dva sedišta u trećem redu mogu da koriste osobe visine do 1,65 metara, a pogodna su i za dečija sedišta. Novi EQB će debitovati na Salonu automobila u Šangaju 2021. godine (od 21. do 28 aprila 2021). Nakon EQA 250 (kombinovana električna potrošnja: 15.7 kWh/100 km; kombinovana CO2 emisija: 0 g/km), to je drugi potpuno električni kompaktni automobil brenda Mercedes-EQ. Moćan i efikasan električni pogon, pametna rekuperacija i prediktivna navigacija sa električnom inteligencijom, samo su neke od karakteristika koje ga povezuju sa EQA. Uvođenje na tržište Kine je zakazano za ovu godinu. Nakon Evrope, međunarodna verzija EQB-a koja će se proizvoditi u Kečkemetu u Mađarskoj, biće lansirana krajem godine, nakon čega će na tržištu SAD-a biti predstavljen u 2022. godini.

  Električna ofanziva brenda Mercedes-Benz ne samo da uzima zamah, već ubrzava jednako snažno kao i sama Mercedes-EQ vozila: dok prvi primerci modela EQA pristižu u evropska dilerstva, predstavljen je novi EQS, namenski dizajniran, potpuno električni član porodice S-Klase, a verzija EQB za tržište Kine će u isto vreme debitovati u Šangaju. On će se proizvoditi u Kini u fabrici Beijing Benz Automotive Co., Ltd (BBAC), zajedničkom ulaganju kompanija Daimler i njegovog kineskog partnera BAIC Group. Dizajn novog potpuno električnog kompaktnog SUV-a interpretira filozofiju progresivanog luksuza brenda Mercedes-EQ na karakterističan način.

  “Kina nije samo najvažnija regija prodaje putničkih automobila za vas, ona je i vodeće svetsko tržište električnih automobila”, izjavio je Hubertus Troska, član Upravnog odbora Daimler AG odgovoran za tržište Kine. “Izuzetno smo oduševljeni svetskom premijerom potpuno električnog EQB ovde u Kini. Sa svojih sedam sedišta, novi EQB zadovoljava potrebe porodično orjentisanih kupaca. Pored pravih proizvoda, otisak naše lokalne proizvodnje jedan je od odlučujućih faktora za održivi rast u Kini. Zato se radujemo proizvodnji potpuno električnoj EQB u Pekingu.”

  “Sa potpuno novim EQB, napravili smo kultni električni SUV koji preuzima nasleđe naših terenskih vozila i transformiše je u budućnost. Kombinujemo značajnu kutijastu siluetu sa futurističkim elementima kao što su crni prednji deo, kako bismo stvorili izvranredan izgled vozila”, kaže Goden Wagener, Glavni dizajner Daimler Grupe.

  U Kini se novi EQB lansira kao potpuno opremljeni vrhunski model sa AMG Line paketom opreme i snagom od 215 kW. U Evropi, kupci će od samog starta imati izbor između nekoliko modela sa pogonom na prednje ili na sva četiri točka i različitim nivoima snage, neki i preko 200 kW. Korisni kapacitet baterija u Evropi je 66,5 kWh. Ove baterije se proizvode u Daimlerovoj fabrici u Kamencu (Nemačka) i Javoru (Poljska). U planu je i verzija sa velikim dometom. Električna potrošnja modela EQB 350 4MATIC u Evropi, prema NEDC: kombinovana električna potrošnja: 16.2 kWh/100 km; kombinovana CO2 emisija: 0 g/km, domet 478 km; WLTP: kombinovana električna potrošnja: 19.2 kWh/100 km; kombinovana CO2 emisija: 0 g/km, domet 419 km.

  U tekućoj godini, Mercedes-Benz putnička vozila ubrzano napreduju sa elektrifikacijom. Sa modelima EQA, EQB, električnom poslovnom limuzinom EQE i modelom EQS, ukupno četiri nova modela od brenda Mercedes-EQ će biti predstavljena. Porodica Mercedes-Benz plug-in hibrid modela, koja se trenutno sastoji od više od 20 varijanti modela, obnavlja se elektrifikovanim derivatima C-Klase i S-Klase. U 2021. godini, Mercedes-Benz očekuje da poveća udeo xEV vozila, tj. plug-in hibrida i potpuno električnih vozila, na oko 13 procenata. Pored toga, blagi hibridi sa starter-alternatorom i 48-voltnim sistemom u motornom prostoru polako osvajaju proizvodnu gamu pogotovo u oblasti luksuznih vozila.

  Prostranost i raznovrsnost

  Novi EQB (dužina/širina/visina: 4684/1834[3]/1667[4] milimetara) obogaćuju uspešnu Mercedesovu porodicu kompaktnih automobila i usko je povezana sa dva modela: sa EQA, čiju naprednu pogonsku tehnologiju deli, i sa modelom GLB, kompaktnim SUV-om. Otuda potiču dugo među-osovinsko rastojanje (2829 milimetara), prostrana i promenljiva unutrašnjost i treći red sedišta sa dva dodatna pojedinačna sedišta.

  Količina prostora je izdašna: prostor za glavu u prvom redu sedišta je 1035 milimetara, u drugom redu je 979 milimetara u verziji sa 5 sedišta. Sa 87 milimetara, prostor za kolena pozadi petoseda dostiže udoban nivo. Prtljažnik je ravan i prostran: zapremina tereta od 495 do 1710 ili 465 do1620 (cifre za petosed i sedmosed) imaju osobine kompaktnog karavan automobila. Nagib naslona u drugom redu može se standardno podesiti u nekoliko faza, a kao opcija je dostupno uzdužno podešavanje od 140 milimetara. Ovo omogućava povećanje prtljažnika za do 190 litara i njegovu svestranu upotrebu.

  Opciono (standardno u Kini), EQS ima treći red sedišta sa dva dodatna pojedinačna sedišta. Sedišta nude ljudima visine do 1,65 metara komforno prostora. Obimne bezbednosne funkcije uključuju otklonjive naslone za glavu, sigurnosne pojaseve sa zatezačima i ograničivačima sile u pojasu I sa vazdušnom zavesom (prozorskim vazdušnim jastukom koji pokriva i putnike u trećem redu. U drugom i trećem redu može da se postavi do četiri dečija sedišta, plus još jedno na suvozačevo mesto. Da bi povećao prostor za prtljag, sedišta u trećem redu mogu se spustiti u ravninu poda.

  Estetika elektrodizajna sa uglovima i ivicama

  EQB interpretira dizajn filozofiju brenda Mercedes-EQ, Progressive Luxury na karakterističan način. On uključuje tipičnu Mercedes-EQ crnu masku rešetke hladnjaka sa centralno postavljenom zvezdom. Sledeća dizajnerska karakteristika Mercedes-EQ sveta je neprekidna svetlosna traka napred i pozadi. Horizontalna optička traka povezuju dnevna svetla sa punim LED prednjim svetlima, obezbeđuje visok nivo prepoznatljivosti tokom dana i noći. Istaknute plave boje unutar farova pojačavaju izgled brenda Mercedes-EQ.

  Funkcionalno dizajnirana putnička kabina sa uspravnim vetrobranskim staklom omogućava komfor u unutrašnjosti. Celokupne proporcije vozila dodatno struktuirane zaštitnim elementima koji se nalaze svuda oko vozila. Snažni I istovremeno senzualni bokovi vozila dominiraju bočnim izgledom vozila koji je dodatno naglašen pojasnom linijom koja se podiže ka zadnjem delu. Istureni točkovi daju EQB-u snažan karakter I samopouzdan stav na putu. Posebnost ovog modela su točkovi od lake legure dizajnirani u dve ili tri boje, veličine do 20 inča, u nekom slučajevima sa dekorativnim elementima u boji ružičastog zlata ili u plavoj boji.

  LED zadnje lampe se glatko spajaju u konusnu LED svetlosnu traku. Ovo naglašava horizontalni osećaj širine EQB u pogledu otpozadi. Pored toga, tablica je pozicionirana na braniku, što omogućava lepo izvajana vrata prtljažnika. Krovne šine ističu visoku korisnu vrednost novog EQB.

  Veliko telo kontrolne table podeljeno je na vozačev i suvozačev deo. Vozač je okrenut ka Widescreen kokpitu, sa kontrolom i prikazom kroz MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Robusan karakter unutrašnjosti ističu cevasti elementi u aluminijumskom izgledu. Oni se nalaze kao kvake na vratima, na centralnoj konzoli i na instrument tabli na strani suvozača.

  U zavisnosti od dizajna i nivoa opreme, spektakularni ukras sa pozadinskim osvetljenjem i ukrasni elementi u rose-gold boji na otvorima za vazduh, sedištima i ključu vozila, daju tragove o električnom karakteru unutrašnjosti EQB-a. Instrumenti, sa svojim ekranima specifičnim za električni automobile, imaju istu šemu boja sa rose-gold i plavim detaljima.

  EQB dostiže veoma dobru Cd vrednost od 0.28. Čeona površina A iznosi 2.53 m2. Među najvažnijim aerodinamičnim merama su potpuno zatvoreni sistem upravljanja vazduhom za hlađenje u gornjem delu, aerodinamični efikasni prednji i zadnji branici, vrlo glatko, gotovo zatvoreno podvozje, posebno optimizovani aero točkovi I posebno adaptirani prednji i zadnji spojleri za prednji I zadnji točak.

  Efikasno zadovoljstvo u vožnji i Navigacija sa Električnom Inteligencijom

  ECO Assist nudi proces rekuperacije optimizovan za određenu situaciju. U svoju strategiju efikasnosti uključuje podatke sa navigacije, prepoznavanje saobraćajnih znakova i informacije sa senzora vozila. Predviđena vožnja štedi snagu, čime se proširuje domet.

  Standardna Navigacija sa Električnom inteligencijom doprinosi lakom rukovanju EQB-om u svakodnevnom životu. Ona izračunava najbrži put do odredišta, uključujući i neophodna zaustavljanja zbog punjenja. Na osnovu stalne analize simulacije dometa, sistem rezerviše vreme za svako neophodno zaustavljanje za punjenje, uzimajući takođe u obzir I brojne druge faktore kao što su topografija I vremenski uslovi. Ona takođe može da reaguje dinamično na promene, na primer na situaciju u saobraćaju ili prema ličnom stilu vožnje. Pored toga, Navigacija sa Električnom Inteligencijom osigurava da se visokonaponska baterija po potrebi dovede do optimalne temperature punjenja pre planiranog zaustavljanja zbog punjenja.

  Sofisticirana tehnologija punjenja, velika mreža i zelena energija

  Kod kuće ili na javnim stanicama za punjenje, EQB se može lako napuniti do 11 kW sa naizmeničnom strujom (AC) pomoću ugrađenog punjača. Vreme punjenja potrebno za potpuno punjenje zavisi od raspoložive infrastrukture i opreme vozila. Punjenje putem Mercedes-Benz Wallbox-a je mnogo brže od kućne utičnice.

  Još je brže na stanicama za brzo punjenje jednosmernom strujom (DC). U zavisnosti od stanja napunjenosti i temperature visoko-voltažne baterije, EQB se puni na odgovarajućoj stanici maksimalne snage do 100 kW. Vreme punjenja je tada nešto više od 30 minuta od 10-80 procenata stanja napunjenosti (SoC- state of Charge). Za AC i DC punjenje, EQB je standardno opremljen u Evropi, a u SAD sa CCS (Combined Charging Systems) konektorom na desnoj bočnoj ploči. U Kini se koristi rešenje punjenja sa utičnicama na desnom i levom bočnom zidu, a vreme punjenja takođe može da varira u poređenju sa evropskom verzijom.

  Putem Mercedes me Charge mreže, vozači EQB modela moći će da koriste trenutno najveću mrežu za punjenje na svetu: ona trenutno obuhvata više od 500,000 AC i DC punjača u 31 državi. Mercedes Me Charge omogućava Mercedes-EQ kupcima pogodno korišćenje punjača različitih dobavljača, a takođe imaju koristi od integrisane funkcije plaćanja sa pojednostavljenim procesom naplate.

  Pomoću visokokvalitetnih sertifikata porekla, Mercedes-Benz garantuje da se energija iz obnovljivih izvora dovodi u mrežu za punjenje struje koja se pruža putem Mercedes me Charge. Sa Mercedes me Charge mrežom, kupac može da puni vozilo na više od 200,000 stanica za punjenje širom Evrope, gde Mercedes-Benz osigurava naknadnu kompenzaciju putem zelene električne energije.

  Kooperativna podrška vozaču i visok nivo zaštite od sudara

  EQB ima pametne sisteme za pomoć u vožnji sa kooperativnom podrškom za vozača. Active Lane Keeping Assist i Active Brake Assist deo su standarda. U mnogim kritičnim situacijama, Active Brake Assist ima mogućnost da autonomnim kočenjem spreči sudar ili smanji njegovu težinu. Sistem takođe može kočiti ispred stacioniranih vozila ili pešaka koji prelaze preko pešačkih prelaza na tipičnim gradskim brzinama. Poboljšane funkcije Driving Assistance paketa uključuju, na primer, funkciju manevrisanja, funkciju koridora za hitne slučajeve, funkciju upozorenja za izlazak koja upozorava vozača na bicikliste ili vozila i kada se pešaci detektuju blizu pešačkih prelaza.

  EQB je takođe pravi Mercedes kada je u pitanju pasivna bezbednost. Nadovezujući se na robusnu strukturu karoserije GLB-a, telo EQB modela je prilagođeno posebni zahtevima električnog vozila. Baterija se nalazi u ramu izrađenom od delova izrađenih metodom izvlačenja materijala. Ovaj ram takođe preuzima strukturalnu funkciju koju su do sada vršili poprečni elementi u podu vozila. Štitnik za bateriju je takođe u mogućnosti da spreči proboj stranih predmeta u jedinicu za skladištenje energije.

  Naravno, EQB je morao da prođe uobičajeni opsežni program ispitivanja sudara. Takođe se primenjuju strogi zahtevi za bateriju i sve komponente koje nose električnu struju.

  EQB u globalnoj proizvodnoj mreži

  Proizvodnja EQB-a započinje 2021. godine na dve lokacije koje čine deo proizvodne mreže automobila Mercedes-Benz: u mađarskoj fabrici u Kečkemetu za globalno tržište i u nemačko-kineskom zajedničkom preduzeću BBAC u Pekingu za lokalno tržište. U pogonima su već počele pripreme, uključujući procese kvalifikacije osoblja i radove na rekonstrukciji. EQB će biti prvo potpuno električno vozilo koje će se proizvoditi u Mađarskoj, uz portfolio plug-in hibridnih modela CLA i CLA Shooting Brake. A-Klasa plug-in hibrid će se takođe proizvoditi u Kečkemetu u budućnosti, kao i u nemačkoj fabrici u Raštatu, gde se proizvodi EQA.

  Od kada je započeta proizvodnja u 2012. godini, mađarska Mercedes-Benz fabrika kontinuirano dobija na značaju u okviru globalne proizvodne mreže. Pored digitalnog umrežavanja, snaga proizvodne mreže kompaktnih automobila uključuju i direktnu razmenu sa vodećom fabrikom za kompaktna vozila u Raštatu.

  Baterijske sisteme za kompaktna Mercedes-EQ vozila proizvedena u Evropi isporučuje Mercedes-Benz ćerka kompanija Accumotive u Kamencu, kao i fabrika baterija u Javoru u Poljskoj. Obe fabrike su od samog početka dizajnirane da rade kao CO₂-neutralni objekti.


  [1] Bez spoljnih ogledala

  [2] Specifikacija za petosed

  [3] Bez spoljnih ogledala

  [4] Specifikacija za petosed